Хиляди излязоха на екопротест в София и в страната

OFFNews 07 юли 2020 в 20:54 5246 2

Снимка Сергей Антонов

Над 2000 граждани излязоха на протестно шествие в София срещу презастрояването на морето и нарушаването на екологичните закони. Шествието тръгна от Съдебната палата, блокира столичния булевард "Цар Освободител" и към 20:30, по традиция, спря движението на Орлов мост. Протести имаше и в други градове.

Конкретния повод за гражданското недоволство промени в Закона за биоразнообразието, които вече са одобрени на първо четене от парламента. Акцията е под надслов "Долу ръцете от морето, планините, реките".

Поредните протести се организират точно седмица след експертната дискусия в парламента, която имаше за цел да отстрани недоразуменията около готвените поправки, но завърши без консенсус между заинтересованите страни.

"Има желание да се създаде закон, с който да могат да се манипулират нещата. Крайният резултат ще бъде масово застрояване и окрадване на европейските пари", заяви Андрей Ковачев от коалицията "За да остане природа в България":

От екоминистерството твърдят, че правят промените за управление на защитените зони защото страната ни не може да изпълнява задълженията си по Директивата за местообитанията. Според екоорганизациите законът ще даде права на министъра на екологията еднолично да решава бъдещето на защитени територии и местообитаноята от Натура 200, без да се вслушва в експертизата на учените. Освен това управлението на защитените територии се разделя между административни единици. Така парк "Централен Балкан", която попада на територията на 5 регионални инспекции по околна среда и водите ще попада в 5 териториални плана за управление.

"Просто трябва да бъдат изготвени едни добри заповеди, които имат природозащитни цели. Става дума просто да управленческа воля и желание да се решават проблемите, а ние, за съжаление. не виждаме такова", каза Катерина Раковска от българския офис на Световния фонд за дивата природа.

Митинг и протестно шествие в защита на природата се проведоха в Бургас. Над 50 души с плакати и под звуците на тъпан преминаха от градинката пред Часовника до площад „Тройката“. Това е четвъртият протест в морския град срещу презастрояването на Южното Черноморие, а сега протестиращите поискаха и да не се отлага за пореден път обявяването на защитените зони по "Натура 2000".

В Дупница събралите се десетки екоактивисти се обявиха срещу рехабилитацията на пътеки по Седемте Рилски езера. Проектът е спрян, а прокуратурата разпореди проверки кой е пратил тежката техника, която разкопа и съсипа някои от най-любимите на туристите участъци.

Протестиращите припомнят, че предложенията вече са приети на първо четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

2

Jinx

09.07 2020 в 20:17

Тия зелени протестират основно защото ще им секне схемата, ако променят закона. Това с бетона е само за парлама.

12373

1

Emigirl

08.07 2020 в 16:18

Леле. Тук обаче не съм склонна да повярвам, че точно "зелените" говорят и сочат за крадене на европейски пари. Много често именно те специално са замесени с присвояването на европейски пари уж за някаква цел, а парите се озовават някакси в джобовете им...