Хора с увреждания протестираха заради орязани права след промени в ТЕЛК

OFFNews 04 февруари 2019 в 21:20 2272 0

Снимка БГНЕС

Хора с увреждания и родители на деца с увреждания протестираха пред Министерството на здравеопазването заради орязани права след въвеждането на новата наредба за медицинската експертиза. 

Според наредбата, която е в сила от август миналата година, процентът за инвалидност се определя само от основното заболяване, а не след сумиране на основното и съпътстващите, както беше преди това. Според новите правила процентът инвалидност се сумира, само ако основното заболяване е над 80%, а съпътстващите - над 50%.

Хората с увреждания обаче са категорични, че така често съпровождащите заболявания се неглижират, което води до намален процент неработоспособност и съответно загуба на инвалидни пенсии и социални права. 

Протестиращите обявиха, че така губят единствения си доход, тъй като много от тях нямат възможност да работят. 

Те са категорични, че новите правила не водят до намаляване на корупцията, а напротив - позволяват нейното увеличаване. 

Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с представители на протестиращите и им представи анализ на действието на промените в наредбата. Анализът е на базата на данните от ТЕЛК в страната и жалбите на граждани в НЕЛК. 

Резултатите показват, че няма съществена промяна в общия брой на инвалидността в страната при новата и предишната наредба, няма промяна и в броя на жалбите, обявиха от министерството.

Има динамика и отклонения в отделни възрастови групи, но причината за това е или в подобрен здравен статус, или заради административни решения на ТЕЛК комисиите, което в момента се проверява, обясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. 

От министерството смятат, в началото на действието на новите правила са допуснати повече технически пропуски от страна на комисиите при обработка на заявления. 

Оттам обещаха да изпратят на неправителствените организации данните, за да направят свой анализ. Организациите след това могат да представят свои предложения за промяна на наредбата, които да бъдат обсъдени на среща на 11 февруари. Предложения се очакват и от омбудсмана. 

Министерството работи по още мерки за подобряване на контрола и организацията на работата на ТЕЛК.

"По-засилен контрол в целия ход на лечение на пациентите и така наистина хора, които са болни и с тежки заболявания, ще могат да бъдат проследявани не само на ниво ТЕЛК-комисия, но още от възникване на заболяването. Дългосрочните мерки, които бяха представени още лятото в МТСП, ще отнемат малко повече време. Те са свързани с цялостна промяна на оценка на работоспособността”, каза Начева и допълни, че намерението е системата на ТЕЛК и НЕЛК да се интегрира със системите на Агенцията на хората с увреждания и системата на НЗОК, като информацията ще обхваща целия здравен статус на хората.

Електронният профил ще заработи през февруари, но той ще се надгражда с допълнителна информация, уточни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews