Хранителни магазини може да бъдат затворени за неспазване на противоепидемичните мерки

OFFNews 17 април 2020 в 16:34 7454 0

Снимка Pixabay

Националният оперативен щаб е получиил десетки сигнали, че в хранителни хипермаркети в София не се спазват противоепидемичните мерки. Такива магазини могат да бъдат затворени, предупреди на брифинг тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Магазините например трябва да осигурят съответния пропускателен режим, който да спира струпването на твърде много хора в обекта.

Но в последните дни се налага полицията да прави официални предупреждения на управителите на хипермаркетите, които не са съобразяват с правилата - по думите на Мутафчийски. Според него редът и пропускателният режим се спазват предимно в центъра, но в кварталите нарушенията били масови. Мутафчийски даде пример със столичния квартал "Люлин": за там имало "многократни обаждания както от граждани, така и от полицията" до щаба, чрез които се сигнализирало за това.

"Влязохме във връзка с говорителите на големите вериги и съвсем официално и ги предупредихме, че това нещо няма да се толерира и това ще доведе до затваряне на магазини и налагане на тежки санкции за магазините."

Задължение на охранителите е да създават ред при пазаруването, допълни Мутафчийски и призова за споделена отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови