Христо Узунов, НАП: В над 80% от нашите проверки по Черноморието не са открити нарушения

OFFNews
17 август 2019 в 14:53 | 969 |0

В над 80% от нашите проверки по Черноморието не са открити нарушения. Това съобщи за Радио „Фокус“ Христо Узунов, главен експерт в Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Бургас. По думите му изводът от контролните действия на Националната агенция за приходите по спазване на данъчното и осигурително законодателство по цялото българско Черноморието е за повишена фискалната дисциплина и в по-висока степен на доброволно спазване на правилата.

„В над 80% от нашите проверки не са открити нарушения. Това е показател именно на спазване на законовите изисквания. Извършени са над 5000 проверки, 800 открити наблюдения и мониторинг чрез патрули на дейността на над 8000 търговски обекта, като делът на нарушенията трайно намалява до 640. Издадени са и заповеди за запечатване на 119 обекта – това е мярка, която се издава винаги в случаите, когато не се издава фискален бон“, отбеляза Узунов.

Той добави, че най-често срещаното нарушение е несъответствие на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство и неиздаването на касова бележка. „От началото на лятната контролна кампания до момента са открити и 9 обекта, които са работили без касов апарат – тези обекти са запечатани. На 90 търговци по морето, които са с неплатени, стари задължения към бюджета, е наложена мярката „изземване на суми от каса на длъжници“.Общата стойбност на иззетите средства са близо 100 хиляди лева“, посочи още Узунов.

По думите му само по Южното Черноморие в обхвата на Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Бургас от началото на лятната кампания в 102 търговски обекта е извършено изземване на средства от каси на 75 задължени лица.

„Също по Южното Черноморие са проверени 288 къщо за гости и хотели. Екипите на „Фискален кобнтрол“ и НАП – Бургас са извършили и над 3000 проверки, като се отчита подобрена фискална дисциплина. Случаите на драстични данъчни нарушения, като например работа без фискално устройство, са единични“, каза още Узунов.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !