Хронично болно дете с предимство в градината? Само след решение на ТЕЛК

Уседналост и за най-малките от догодина в София

OFFNews 14 февруари 2019 в 13:37 6882 0

Хроничните заболявания на деца, които кандидатстват за прием в детска градина, няма да се удостоверяват с бележка от личния лекар, а с решение от ТЕЛК. Целта е да се затегне контролът

Намалява се и приемът на деца с хронични заболявания в група - от 5 на 3, и със специални образователни потребности - от 3 на 2. 

Това реши Столичният общински съвет днес. Промените се правят и по отношение на братята и сестрите - даваната 1 точка по този критерий отива в общите, а не както досега в социалните. Две точки, а не 1, ще получават работещите родители, както и майките и бащи студенти. 

Поправките предвиждат още да се въведе уседналост при прием в детско заведение от догодина. 

Искаме да се осигури възможност децата да посещават най-близкото до дома им детско заведение, така, както е при записването за първи клас, обясни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов. 

Поправките дават 3 точки при над 2 г. постоянен или настоящ адрес в административния район на желаната детска градина. Адресна регистрация от 1 до 2 г. ще дава 2 т. По 2 т. ще се получава за адресна регистрация в София повече от 2 г. в друг район, а по 1 т. за регистрация между 1 и 2 г. Ако адресът е променян през последните над 2 г. или през последните от 1 до 2 г. преди подаване на заявлението за записване, но промяната попада в границите на административния район на детската градина, ще се ползва по-благоприятният за детето адрес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови