Хванаха МВР в манипулиране на резултатите за загиналите при катастрофи

OFFNews 01 октомври 2018 в 14:23 14456 2

Статистиката на МВР за загиналите при катастрофи се манипулира. Това става ясно от съобщение на Института за пътна безопасност. 

На снимките се вижда, че данните на МВР за загиналите за предходен период се различават от първоначално обявените. Така например за 28 септември 2018 г. е посочено, че от началото на годината загиналите са 450, като под линия е уточнено, че това е с 44 души по-малко спрямо същия период на миналата година.

Справка обаче показва, че данните на МВР за 2017 г. показват нещо друго - загиналите от началото на 2017 до 28 септември са 466 или едва 16 повече, а не 44, както твърди новата информация на МВР.

Излиза, че МВР е успяло оперативно да „възкреси” нови 28 лица само за два дни. И в двата случая е изключено да се твърди, че е техническа грешка, защото е ясно, че това е тенденция в работата на МВР при отчитане на дейност, заявяват от Института, експерти на който взеха дейно участие при разкриването на истината за състоянието на пътя край Своге, където загинаха 18 души.

От организацията допълват, че новият вътрешен министър през последните дни няколко пъти е заявил, че жертвите на пътя намаляват.

Това е колкото цинично, толкова и абсурдно. Настояваме министърът на вътрешните работи да се извини на близките и роднините на загиналите от ПТП, както и на всички граждани на България. Настояваме МВР да допусне извънсистемен контрол върху дейността на пътна полиция, се посочва в съобщение на института.

Както OFFNews показа в поредица свои разследвания, МВР борави свободно и със статистиката за престъпността. Като главен секретар на МВР новият министър Младен Маринов твърдеше, че броят на престъпленията спада, а разкриваемостта им се увеличава. Статистиката обаче показва други резултати, а наскоро стана ясно, че е вероятно броят на престъпленията всъщност да не е спаднал

От МВР отричат да манипулират данните.

Поради възникнали неясноти около публикуваните ежедневни данни за пострадалите и загинали при инциденти на пътя, Пътна полиция прави уточнение: данните, които се публикуват ежедневно на страницата на МВР са оперативни и подлежат на актуализация в зависимост от състоянието на пострадалите и тяхното лечение.
В рамките на 30 дни след настъпване на пътен инцидент, ако състоянието на участник в него се влоши и той почине, това се отразява в статистиката!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови