И фелдшерите излизат на протест днес

OFFNews 25 март 2019 в 07:30 1300 0

Снимка pixabay.com

След медицинските сестри и фелдшерите излизат на протест днес.

Те се събират в 12 часа днес  пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за промени в Закона за съсловните организации. Настояват да могат да учредят собствена, която да защитава интересите им пред институциите.

Фелдшерите у нас са около 3000. Повечето работят в спешна помощ. От години искат законодателни промени, за да учредят собствена съсловна организация, като тези на лекарите и зъболекарите. В момента те са част от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Няма равнопоставеност в организацията, те не познават нашата работа, обяснява пред БНТ Вили Батакчиева - фелдшер от 30 години. Тя е била в селски здравен участък и училище, а от 10 г. е във филиала на спешната помощ в Куклен. Обслужва 17 населени места в т. нар. родопска яка.

"Работи се абсолютно всичко като патология, което може да се случи, има дни, които са спокойни, има дни, в които екипът е зает непрекъснато", допълва тя.

От Асоциацията не са съгласни. Според председателя ѝ Милка Василева фелдшерите имат възможност да поставят своите искания и интереси на всички нива в организацията.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови