Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

И районните кметове ще отговарят на питания на съветници, не само Фандъкова

Волен Сидеров и Борис Бонев могат да са зам.-председатели на СОС според новия му правилник

OFFNews 05 март 2020 в 13:10 1300 0

Всички районни кметове в София вече ще отговарят на въпроси на общински съветници на заседанията на СОС. Сега въпроси се задават само към кмета на София Йорданка Фандъкова. 

Това предвиждат промените в правилника за работа на Столичния общински съвет, които бяха представени от председателя му Елен Герджиков и шефката на работната група за новите правила Силвия Христова. Предстои новият правилник да бъде качен на сайта на СОС за обществено обсъждане, след това да бъде гласуван от съветниците. 

Според новия правилник всички доклади, проекти за решения, приетите решения и поименното гласуване по тях както в комисиите, така и на сесиите да се качват на сайта на СОС.

В реално време ще се излъчват и заседанията на комисиите, а не само сесиите, както е сега.

Предоставя се възможност общински съветници, които не са част от политическа група, да бъдат избирани за зам.-председатели на СОС. В момента такива са независимият Борис Бонев от “Спаси София” и лидерът на “Атака” Волен Сидеров, обясни Герджиков. 

Най-късно до 2 февруари 2022 г. всички доклади трябва да са в машинночетим формат, каза още председателят на СОС. Въвежда се задължение всички доклади да бъдат подписани с електронен подпис. Според Христова този дълъг срок е нужен, за да може администрацията да се научи да работи с нов софтуер. 

Питанията остават, както досега, в края на дневния ред на СОС. Имаше предложение от опозицията заседанията на СОС да започват с питанията. Според председателя на общинския съвет обаче трябва да се върви от общото към частното, защото питанията засягат по-малко хора. Също така, според Герджиков, първо се взимат решенията, а после се контролира тяхното изпълнение, каквато е ролята на питанията. Той подчерта, че разбира опозицията, която иска да използва този политически инструмент в началото на заседанието на СОС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews