"Яйца от охлюви - всички яйца, излюпени от сертифицирани родители" или абсурдни хрумвания на законодателя

Александра Маркарян 19 април 2017 в 07:12 7495 0

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Бившият Партиен дом - сега сградата на Народното събрание, където се провеждат повечето парламентарни комисии, в които пък се пишат и пренаписват законите, преди да бъдат гласувани в пленарна зала.

"Някои теми са толкова сериозни, че за тях може да се говори само на шега", е казал датският физик и Нобелов лауреат Нилс Бор (1885 — 1962). Вероятно този подход трябва да изберем и ние, за да не се потиснем твърде много от причудливите хрумвания на законодателя, увековечени в нормативни актове.

Днес, в първия работен ден за 44-то Народно събрание, най-лошите примери в българското законодателство ще бъдат наградени със "Златен пирон". Церемонията е от 11 ч. в Софийския университет, а инициативата - на Юридически барометър. Ще я води "докторът на хумористичните науки" Димитър Рачков с подкрепата на бившия министър на образованието и професор по право Даниел Вълчев, съобщават организаторите.

Категориите носят имена на филми, познати от миналогодишното първо връчване на наградите:

1. „Догодина по същото време“ (най-често изменян и допълван закон);

2. „Извън контрол“ (закон с най-много изменения преди влизането му в сила);

3. „Бързи и яростни“ (най-бързо приет закон);

4. „Лабиринтът на Фавна“ (закон, предвиждащ най-много подзаконови актове);

5. „Хвани ме, ако можеш“ (закон, предвиждащ най-много програмни документи);

6. „Колкото толкова” (закон с най-много легални дефиниции);

7. ,,Изгубени в превода” (най-любопитна легална дефиниция);

8. „Фатално привличане“ (закон „intuitu personae” – приет с оглед на личността);

9. „Баш майстора“ (най-лоша юридическа техника);

10. ,,Зов за завръщане” (лутане на законодателя между различни законодателни решения);

11. ,,Зрителна измама” (най-абсурдни мотиви на законопроект);

12. ,,Много шум за нищо‘‘ (закон с големи претенции, но със скормни регулативни качества);

13. ,,Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате ''(нормативни актове с неуместно дълго заглавие).

Ето някои номинации за "Изгубени в превода":

• „Терористичен акт“ е акт, с който се осъществява тероризъм (Закон за противодействие на тероризма).

• „Коза майка“ е всяко женско животно от рода на козите, родило поне веднъж или на възраст най-малко една година (Закон за изменение и допълнение на Закон за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС (ДВ, бр. 19/2016 г.).

• „Овца майка“ е всяко женско животно от рода на овцете, родило поне веднъж или на възраст най-малко една година (Закон за изменение и допълнение на Закон за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС (ДВ, бр. 19/2016 г.).

• „Яйца от охлюви“ са всички яйца, излюпени от сертифицирани родители до 2 дни от снасянето им (Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти).

На предходното връчване на наградите „Златен пирон” имаше сериозна борба за приза за най-абсурдна легална дефиниция между:

- “Бранд” е уникално съчетание от емоционални и рационални възприятия за една дестинация и типа продукт, който тя предлага, отличаващи я от конкурентните дестинации като най-подходяща за съответните целеви пазарни сегментни” (Закон за туризма).

- “Календарна година” е периодът от 1 януари до 31 декември на същата година (Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите).

- “Сериозно нежелано събитие” е всяка неблагоприятна промяна в здравното състояние, която е станала причина за смъртен изход...” (Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина).

- “Леглата на реките...” са земите по смисъла на Закона за водите (Закон за подземните богатства).

Кои ще са тазгодишните победители ще стане ясно днес, церемонията по награждаването започва в 11 ч. в зала 272 на Ректората на Софийския университет. Остава ни само да пожелаем на новите депутати да не попадат в списъка с номинирани за абсурдно и некомпетентно законотворчество.

Юридически барометър e гражданска инициатива за наблюдение, анализ и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Ръководител на екипа е проф. Даниел Вълчев. Изследването излиза на всеки шест месеца от 2010 г. Досега са представени 13 броя на Юридически барометър. Проектът се реализира от сдружение Център за правни инициативи. Екипът включва юристи с опит в областта на нормотворческата и правоприложната дейност, преподаватели, докторанти и студенти по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Броевете са достъпни на интернет страницата на Центъра за правни инициативи: www.cli-bg.org.

Център за правни инициативи е сдружение, което си поставя за цел да насърчава дебата за актуалното състояние и перспективите за развитие на българската правна система, да подпомага изследванията и обучението в областта на фундаменталните и отрасловите правни науки, както и да инициира дискусии относно механизмите за взаимодействие между правовата държава и гражданското общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови