ИСУЛ отхвърли обвиненията на НЗОК по случая с починалото от тежка болест дете

OFFNews 20 юни 2019 в 15:31 3866 0

От Университетска болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ отхвърлиха обвиненията на Здравната каса по случая с починалото от тежка болест дете. 

Около лечението на болното от левкемия дете избухна скандал, след като стана ясно, че семейството на 6-годишната Мария е чакало близо два месеца НЗОК да одобри плащане на противотуморни лекарства и накрая е получило фактура от болницата за около 14 хил. лв. 

Забавянето не е попречило на лечението на детето, което е извършено по план, но постави въпроса за това как се случва разглеждането на заявленията за лечение на деца в чужбина след прехвърлянето на функциите на Фонда към НЗОК от 1 април.

От Касата прехвърлиха вината за забавянето върху ИСУЛ, като обявиха, че от болницата не са представили всички необходими документи за отпускането на средства за лечение. Според НЗОК няколко пъти са изискали документ за цената на вливаните медикаменти. Такъв документ е представен на 18 юни, като веднага след това е издадена заповед за одобряване на плащането. Поисканата сума обаче била 23 377,40 лв. Заради разминаването между поисканата от майката на Мария сума и заявената пред НЗОК от Касата са сигнализирали Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

От ИСУЛ обявиха, че отхвърлят твърденията на Здравната каса, като имат документи, с които да докажат правотата си. 

"Детето, независимо от тежкото вродено състояние, предшестващо и усложняващо последвалото онкологичното заболяване, е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти. В резултат на това е постигната ремисия от над две години. Настъпилият рецидив преди около два месеца е наложил ново, интензивно лечение, отново съобразено с международните стандарти. За тези повече от две години от родителите не са взети никакви средства за лечение, нито е предявявано искане за такова", посочват от болницата.

"Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засягат усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца", допълват от ИСУЛ.

Оттам посочват, че проблемът е административен и като се има предвид, че НЗОК е поела функциите на Фонда от два месеца и детската онкохематология и осигуряването ѝ с лекарства извън рутинното финансиран, изискват специфична компетентност, максимална оперативност и опростеност, предлагат среща с ръководството на НЗОК и ръководството на Изпълнителна агенция „Медицински надзор” за изясняване на конкретния казус, но и за отстраняване на бъдещи възможни недоразумения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови