Юлия Кръстева отрече да е била агент на ДС

OFFNews 29 март 2018 в 07:25 6974 2

Философът Юлия Кръстева, която живее във Франция от 1966 година, отрече да е била агент на българските разузнавателни служби по времето на комунизма.

Тя направи това в декларация до френския седмичник "Обс", цитирана от Франс прес и БТА.

Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява Юлия Кръстева. И допълва, че някой явно иска да й навреди. 

Юлия Кръстева е била сътрудник на Първо главно на Държавна сигурност, обяви преди дни Комисията по досиетата. Тя е проверена като член на редакционния съвет на "Литературен вестник". Два тома документи се съдържат в личното дело на Кръстева, запазено е и работното й дело.

Юлия Кръстева е била регистрирана като сътрудник през юни 1971 г. от ст. лейт. Иван Божиков и е сътрудничела на отдели III и IV на Първо главно управление на ДС. Псевдонимът й е Сабина, пише още в решениието на Комисията по досиетата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

29.03 2018 в 10:39

Каква точно функция има въпросната Комисия по досиетата? Да очерня известни личности, свързани с България?! Каква полза има България от подобни "разкрития"? Кой би се съгласил за в бъдеще да си сътрудничи с българските тайни служби ако знае, че ще бъде публично осветен при следващата смяна на режима?