Игри на щастието: темата, която отсява бъдещите журналисти. СУ удължава изпита им днес

Причината са сирените, които ще зазвучат точно в 12 ч в знак на почит към Ботев и загиналите за свободата ни

OFFNews 02 юни 2019 в 09:15 3960 0

Снимка Александра Маркарян

"Игри на щастието" е темата, която ще отсее бъдещите студенти по журналистика в Софийския университет.

Тя бе изтеглена преди минути в началото на кандидатстудентския изпит, на който се явяват 346 души.

За да се уверят, че формулировките са различни, бяха изтеглени и две контролни теми: "Дом и свят" и "Шоуто трябва да продължи".

Тричасовият по регламент изпит ще бъде удължен с 5 минути, защото точно в 12 ч ще зазвучат сирени в знак на почит към гениалния поет и революционер Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България.

Днес в Софийския университет има още два изпита. Този по немски език продължава 4 часа и се състои от: тест (А и Б), с който се проверяват лексическите и граматическите знания; текст за четене с разбиране; съчинение, свързано тематично с текста за четене с разбиране (дължина 200-220 думи); превод от немски на български език (около 1500 знака).

Изпитът по философия и социални науки се основава на държавните образователни изисквания за предметния цикъл "Философия": психология и логика (IХ клас), етика и право (X клас), философия (ХI клас), свят и личност (ХІІ клас). Изпитът е писмен в три части с обща продължителност 4 часа. Първата част е философско есе по зададен проблем, втората е анализ на философски текст и отговори на отворени въпроси към него, а третата - тест от 25 задачи.

Изпитът по журналистика започна в 9 ч., останалите два са с начален час 14.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!