Илияна Стоилова, уиндсърфист: Харесва ми да бъда в унисон с водната стихия

Българската спортистка подкрепя новите европейски правила за намаляване на морските отпадъци

OFFNews 14 ноември 2018 в 10:24 6670 0

Илияна Стоилова кара уиндсърф от шестгодишна, преподава този спорт вече 8 години, а от няколко има и свое сърф училище, наречено „Акаша“. Българското Черноморие е мястото, където изпитва спокойствие и хармония, които я карат да се чувства в „свои води“. Докато може да изживява реенето по морските вълни и да практикува любимото си занимание, Илияна дълбоко вярва, че може да допринесе и за опазването на околната среда.

„Морето е много важно за мен, защото аз работя и живея буквално на плажа. Водата ми дава възможност да практикувам любимото си занимание, а в замяна съм решена да допринеса за опазването ѝ. Поради това подкрепям новите общоевропейски правила, насочени към пластмасовите продукти за еднократна употреба, които най-често се срещат по европейските плажове и в европейските морета“, споделя тя.

Тя се чувства силно ангажирана с почистването на моретата и това я мотивира да се впусне в WIND2WIN Challenge, първото морско предизвикателство с уиндсърф в България. WIND2WIN представлява скоростно преминаване на 300-километрова дистанция от най-северната до най-южната точка на Българското Черноморие, само и единствено със силата на вятъра и човешкия дух. През септември Илияна заедно със спортиста Йоан Колев успяха да завършат успешно предизвикателството в рамките на 3 дни. Каузата на предизвикателството е да се привлече вниманието на обществото върху проблема със замърсяването с пластмаса на водите в Черно море.

„Радвам се, че мога да се включа в кампанията на Европейската комисия #EUandME, защото чувствам морето като свой дом и с всичките си умения искам да допринеса за неговото опазване от замърсяване. Силно вярвам, че всеки един от нас може да помогне за това. Морето ме среща с хора от цяла Европа, на които успявам да предам любовта си към него и това ни обединява около общата кауза – да запазим моретата и океаните свободни от пластмаса“, казва Илияна.

Завършила „Инженерен дизайн“ в Лесотехническия университет в София, Илияна, освен сърфист, е и дизайнер и обича да трансформира старите вещи в съвременни и функционални предмети. Вдъхвайки им нов живот, тя допълнително цели да подпомогне намаляването на количеството отпадъци и да обърне представата на хората за старите вещи и техния скрит потенциал.

***
Илияна Стоилова участва в информационната кампания на Европейската комисия #EUandME, чиято цел е да поведе младежите от поколението на хилядолетието на пътешествие в изследване на това, което ЕС прави за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови