Има ли право ректорът на Софийския университет да уволни глухоням служител

Александра Маркарян 13 ноември 2018 в 12:24 6492 2

Снимка Личен архив/Фейсбук

Галин Радков

Има ли право Софийският университет да уволни глухоням служител?

Въпроса провокира Галин Радков - доскоро служител в Ботаническата градина в Балчик, който чрез пост във Фейсбук миналата седмица съобщи, че ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков го е уволнил дисциплинарно "въпреки закона", който го забранява. Галин тълкува това поведение като демонстрация, че "те са над закона".

Обърнахме се към отдела за връзки с обществеността на Алма матер с въпроси относно добилото публичност освобождаване на служителя. 

"Става дума за трудово-правен спор, който не може да бъде подменян с аргументи за ощетяване на човек в неравностойно положение - пише в отговор Боряна Коларова, ръководител на "Информация и връзки с обществеността" в СУ. - Г-н Галин Радков е наказван няколко пъти дисциплинарно и никога не е обжалвал наложените наказания.

Дисциплинарното наказание „уволнение“ е наложено след спазване на процедурата по Кодекса на труда.

В случай че г-н Галин Радков смята, че дисциплинарното му наказание е неправомерно, следва да го обжалва по законов ред и не е редно да се подменя законовият ред с други средства".

Междувременно бе инициирана петиция  в защита на Галин. До момента към нея са се присъединили над 4800 души. Авторът ѝ - Николай Митов - настоява за "обстойна проверка на методите на управление на Ботаническа градина - гр. Балчик, защото този случай не изолиран". Той нарича случилото се "дискриминация над глухи хора".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

14.11 2018 в 00:07

Зависи. Какви точно са провиненията на въпросния служител?