Инцидент на площадка за радиоактивни отпадъци в Козлодуй - загинаха двама, още двама са ранени (обновена)

OFFNews 16 декември 2019 в 14:11 17773 3

Двама загинаха и още двама са ранени при инцидент в ДПРАО „Радиана” в Козлодуй.

Първоначалната информация бе, че произшествието е било на територията на АЕЦ-а. По-късно това бе отречено официално от Министерството на енергетиката.

Нещастието е станало по време на работа. Върху работниците е паднала купчина железа.

От ДПРАО съобщиха, че на площадката се изгражда национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България.

Възложител на обекта е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци", а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци".

Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията.

Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г., а от 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката.

Ръководството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" изказва искрени съболезнования на близките на загиналите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7281

4

Чалгомраззз

17.12 2019 в 08:45

Прекалено малки и прекалено бедни сме ,за да си позволим да трупаме ядрени отпадъци...тия площадки са атомни бомби със закъснител!

10372

3

elbarbudo

17.12 2019 в 07:58

Защо няма ексклузивна новина за всеки инцидент със загинали строителни или други работници?

23293

2

Стефан

16.12 2019 в 19:21

Ъхъ.
А защо е трябвал германо-български консорциум? За рушвет за нещо, за някви германци? Понеже тука няма инженери и строители, които могат да постоят пет бетонни бункера?
Или за да няма отговорност нито при проектирането, нито като започнат да гинат работници от мърлящина?
А ролята на германците в случая каква е, освен да вземат едни пари за нищо? Да задължат всички да ходят с красиви гащеризони с тяхното име за реклама? И с красиви каски и също толкова безполезни каски под открито небе?