Инвалидните пенсии с изтекло ТЕЛК решение са изплатени в пълен размер

OFFNews 31 юли 2020 в 15:36 5086 1

Инвалидните пенсии на 5017 пенсионери с изтекло ТЕЛК решение по време на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка са платени в пълен размер, каза по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя посочи, че първоначално изплатените им пенсии до 13 юли са допълнително обработени и на всички към днешна дата са преведени дължимите им суми, включително до края на юли. В случай че се беше стигнало дотам, че да няма законодателно решение, което да позволява това, ние имахме готовност да предложим еднократна помощ на тези хора, но направихме всичко необходимо да се справим в срок, каза министър Сачева в отговор на питане на народния представител Георги Гьоков имало ли е министерството готовност за резервен план.

Съгласно закона, с който бе регламентирано извънредното положение в страната от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г., действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, беше продължено с два месеца след отмяната на извънредното положение и изтичаше на 13 юли тази година. По силата на действащата към онзи момент нормативна уредба, първоначално пенсионерите трябваше да получат чрез пощите и по платежните си сметки плащане, което обхваща периода от началото на месеца до 13-о число.

Три дни след 13 юли - на 16 юли, Народното събрание направи законодателни промени, с които се даде възможност да се преодолеят последиците от това, че експертните решения бяха изтекли, припомни Сачева.

Служебно са продължени всички ТЕЛК решения до 31 октомври 2020 година, включително, сроковете за изплащане на пенсиите за инвалидност, както и на добавките за чужда помощ на хората с определен срок на инвалидност, изтичащ през периода 13 март -31 юли. От тази мярка общо са обхванати 13 461 души, каза социалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12554

1

oja

31.07 2020 в 22:23

Поне това, че нови не се издават.
За възрастна жена на 90години след инсулт счупена тазобедрена става / не може да става камоли да ходи на някъде/ и едно напълно невиждащо око се произнесоха със 80% инвалидност БЕЗ придружител. Разкош!!