Искат оставката на главния архитект на София заради план за строеж в двора училище

Йоанна Димитрова 13 март 2017 в 15:15 7495 2

Оставката на главния архитект на София Здравко Здравков поиска инициативата "Граждани за София". Причината е намерението за строеж на жилищна сграда в двора на училище в ж.к. "Лозенец".

За проблема със 139-о основно училище "Захарий Круша" предупредиха засегнати родители.

Предвижда предназначението на парцела, което сега е "за обществено строителство, дом на книгата и трафопост" да се промени на "за офиси, жилища и магазини", след което да се построи и сградата. Проектът е изработен от собственика - търговска банка, а основанието е заповед на главния архитект на Столична община Здравко Здравков от 22 ноември 2016 г. за разрешение на изработване на подробен устройствен план.

Инициативен комитет от родители и ученици изпрати и две писма жалби до председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков и до председателя на комисията по образование към СОС Малина Едрева. Писмата са изпратени през февруари, но и до днес няма отговор. Затова и родителите канят на среща общинарите на 16 март от 18 ч. във физкултурния салон на основното училище.

"На срещата ще ви запознаем с исканията на стотиците родители, ученици и живущи в района и ще можете да видите фактическата обстановка на планираното строителство", пишат от комитета до общината.

Очаква се на нея да присъстват родителите на учениците, ръководството на училището, жители на квартал "Лозенец", районният кмет, медии.

Към исканията на родителите и учениците се присъедини и независимият кандидат за депутат Георги Кадиев, който днес публикува информация за казуса във фейсбук страницата си.

"В края на 90-те години половината двор е даден на "Български благотворителен фонд", който прави триетажна сграда, подходяща за кабинети на училище или занималня. През 2005 продават имота на Пощенска банка, която ще прави "обществено строителство, дом на книгата и трафопост". Нищо от това не се случва. През 2017 г. го продават на строителна компания, която в момента иска разрешително за седеметажна сграда, кота корниз 20 м., плътност на застрояване 60% и озеленена площ 30 %, за "офиси, жилища и магазини".

Така от училищен двор, през младежки информационен център, през дом на книгата стигаме до офиси, жилища и магазини.

Ето това е корупцията на Столична община. Започнала при Софиянски и продължаваща при Фандъкова.

Подкрепете тези родители. 

Така, както ние го правим", пише Кадиев.

Днес и от "Граждани за София" обявиха, че допускането на високо строителство в двора на 139 ОУ "Захарий Круша" в район "Лозенец" би нарушило нормалния учебен процес. Това означава директна заплаха за живота и здравето на децата, заяви днес Димитър Димитров, представител на инициативата "Граждани за София".

Според него се подготвя "убийството" на училището, като се свиват пространствата за учениците, които са повече от 600.

Някога дворът е бил 7 дка и в него е имало и детска градина. Сега ширината на двора е 18 метра и децата играят почти на бул. "Арсеналски", посочи той.

"Училището е общинско, но няма акт за общинска собственост. Собственикът на сградата има право на строеж, но няма никаква земя. Направление "Архитектура" на Столична община в лицето на архитект Здравков се разпорежда и издава заповед за промяна на предназначението на този имот и на мястото на Дом на книгата да се вдигне 7-етажна сграда, с над 1200 квадрата застроена площ. И то без да е искано съгласието на училището", каза архитектът.

По думите му районната администрация пък е издала миналата година на собственика скица с невярно съдържание.

"В общината фигурира скица, която е напълно невярна, но според която главният архитект на София дава правото на градоустроствена процедура. Проектът гласи, че 60% (1200 кв. м.) от територията, върху която ще се извършва дейност, ще бъде застроена. Само че теренът все още не е отделен и фигурира в общия имот на училището", каза архитектът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

13.03 2017 в 15:48

Учудвам се че усмихнатото лице на седерастката корупция им е дала "само" част от училищното дворче, а не направо цялото училище.

42249

1

Denis Rizanov

13.03 2017 в 15:47

Най-хубавото в цялата работа е услужливо изпуснато.
"В края на 90-те години половината двор е даден на "Български благотворителен фонд", който прави триетажна сграда, подходяща за кабинети на училище или занималня." Та всъщност това "фондче" е родно изчадие на АзъБъ! Видно от отчетите. Например в този за 2002г, страница 9 четем "Намаление на некасовите разходи към Български благотворителен фонд":

http://ow.ly/vbei309QP0M