Искат паметник на Махатма Ганди с козичка в Южния парк

OFFNews 23 юли 2018 в 15:07 4547 0

Скулптура на легендарния пацифист и борец за човешки прави Махатма Ганди да има в Южния парк, иска сдружение "Приятели на Индия".

Творбата вече е готова, а авторът ѝ арх. Иван Русев дарява фигурата, за да бъде поставена в Алеята на Рейгън, стана ясно на заседание на комисията по култура към СОС днес.

Проектът обаче бе отложен по искане на председателя на комисията Малина Едрева. Причината: нито вносителите на доклада Мита Георгиева и Иветка Петрова, нито експертът, присъствал на заседанието, знаеха какви са размерите на скулптурата, къде точно се предлага да бъде поставена тя и най-важното - как ще разберат хората, че този човек увит с овча кожа с козичка до него е Махатма Ганди? Към проекта няма надпис или табела, обясняващи чий е паметникът.

През септември идва делегация от Индия, затова бързахме да внесем предложението, обясни Георгиева. Едрева обаче отсече, че по-важно е какво ще кажат не гостите от Индия, а хората, които се разхождат в Южния парк, и поиска за следващото заседание на комисията на 13 септември да присъства и представител на художествения съвет, одобрил скулптурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови