Искате ли да заведете дете в неравностойно положение на море? Изберете си картичка

Зарина Василева 13 декември 2019 в 18:22 4191 0

Снимка Мони Илиева

Живеем онлайн. Поздравяваме се в месинджър, обичаме се с емотикони, празнуваме в Инстаграм. Дигиталният свят е и моят втори дом. Всичко материално и на хартия смятам за отживелица и ненужно пилеене на ресурс. Доскоро мислих така и за коледните картички. Безспорно е, че са красиви и вълнуващи. Чувството да прочетеш ръчно изписано послание е несравнимо с бездушните дигитални поздрави. Но заслужават ли си наистина? Задавах си този въпрос и наблягах на сигурните виртуални поздрави, докато не открих съкровищницата на „Коледна звезда“.

В тази инициатива деца от социални домове, подпомагани от доброволци и ученици от различни училища, творят коледни картички. После картичките се събират в Енорийски център при храм “Покров Богородичен” (зад хотел Родина) и всяка от тях е в очакване да изпълни своята мисия – да зарадва едно дете в неравностойно положение, като го заведе на море.

А радостта има особеното свойство да се мултиплицира. Щастливите сме поне няколко – детето, което е сътворило своята фантазия; доброволците в Енорийския център при храм “Покров Богородичен” – хора с различни професии, характери и умения, приели детската мечта като своя; тези, които купуваме пъстрите късчета желания; и накрая – детето със сладолед в ръка, стъпило в шепите на морето. Щастие. Само с една картичка.

През изминалата година картичките на „Коледна звезда“ събраха 13 000 лева. Средствата направиха щастливи децата от с. Беброво, като им осигуриха почивка в Кранево.

Снабдиха с хранителни продукти за децата от ЦНСТ „Констанца Ляпчева” в гр. Долна баня за новото им хоби, което ги прави щастливи - готвенето.

Осигуриха на младежите от Защитено жилище "Савина" една щастлива седмица, в която посетиха Поморие, Бургас и Несебър.

Децата от ЦНСТД-Самоков бяха в Балчик и Провадия. Те празнуваха светли празници като рождени дни и свето Кръщение.

И тази година цените на късчетата щастие са между 2 и 3 лв. За да поръчате коледни картички е достатъчно да се обадите в Енорийски център към храм „Покров Богородичен” на тел. 02 / 953 35 23, 0882 883 017, адрес: гр. София, ул. “Георги Данчов – Зографина” №2. Могат да бъдат поръчани по-голям брой количества, които да получите в Енорийския център или да бъдат доставени на място. 

Може да подкрепите инициативата и по банков път: Сосиете Женерал Експресбанк
IBAN: BG54TTBB 9400 1527 3924 54, Фондация “Радост”, представлявана от Димитър Симеонов Спасов – изпълнителен директор.

С всяка картичка едно дете е с крачка по-близо до морето и може да го види извън екрана. Струва си да излезем от виртуалното и да изпратим обичта си на хартия. Защото детското щастие не може да е отживелица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови