Историята на сградата 'Златен век' - Цветанов искал проверка на Артекс от СО, тя вече била направена от ДНСК

След като общината отказва да презавери разрешението за строеж, се променя закона

OFFNews 23 март 2019 в 09:26 9852 0

Покрай апартамента на Цветан Цветанов, придобит от Артекс, изплува силуетът на прословутата 34-етажна сграда на ул. "Златен рог" № 10 в Лозенец, наречена "Златен век" от създателите си. 

Дни преди да стане собственик на имота в "Литера", Цветанов е инициирал проверка на фирма Артекс за проекта "Златен век", съобщи сайта Биволъ. От Столична община пък уточниха кой и кога е дал разрешение на строеж и кога и защо е проверявана фирмата. 

Историята 

Разрешението за строеж на 34-етажна сграда на ул. „Златен рог“ №10 в кв. „Лозенец“ е издадено на 26.01.2007 г. от главния архитект на София Петър Диков на името на ЕТ „ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова“ и ЕТ „Румен Марков – Джоинт Билдинг инвестмънт“. Разрешението е издадено съгласно застроителния и регулационен план от 1996 г., одобрен от арх. Стоян Янев.

Протокол №2 за откриване на строителна площадка, с който стартира строителния процес, е съставен на 11.01.2010 г. от надзорната фирма „Консултантска инженерна група“ ООД.

Разрешението за строеж на сградата е презаверено на 19.11.2012 г. от арх. Диков на името на фирма „Кристела“ ООД с управител Румен Марков. 

На 14.12.2016 г. в направление „Архитектура и градоустройство“ постъпва заявление от „Кристела“ ООД за повторна презаверка на разрешението за строеж. Инвеститорът е информиран, че разрешението няма да бъде презаверено. На 03.02.2017 г. фирмата оттегля искането си за презаверка. На 06.02.2017 г. главният архитект със своя заповед прекратява административното производство по заявлението за презаверка. 

На 180 градуса

Във връзка с искания на управителя на „Кристела“ ООД за допускане на изменения в одобрения инвестиционен проект в НАГ е получено тълкувателно писмо от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев (№70-00-906/30.08.17 г.) В тълкувателно писмо за конкретния строителен обект зам.-министър Йовев определя: „срокът за завършване на строителството е 10 г. и се отчита от датата на започване на строителството, а именно от датата на съставяне на протокол образец 2“ (11.01.2010).

На 09.01.2019 г. Инициативен комитет „Лозенец“ информира главния архитект на Столична община, че като жалбодатели са получили писмо от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, в което се казва, че писмото на зам.-министъра не е имало задължителен характер. Веднага след като тази информация е получена в НАГ, тя е изпратена до началника на ДНСК, който единствен е компетентен да извърши проверка на строежа, предвид категорията му. 

Строежът на ул. „Златен рог“ №10 е втора категория и съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията проверките на строителния процес и на строителните книжа се извършват от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). НАГ-СО има правомощия и компетентност да проверява само строежи с по-ниски категории (4-а и 5-а). 

Цветанов поискал проверка през юни, резултатът бил ясен още през януари

Във връзка със строителството на сградата на ул. „Златен рог“ в Столична община са получени няколко сигнала с искания за проверки на строителната документация и на строителния процес. 

Освен от граждани и Инициативен комитет „Лозенец“, Столична община е получавала писма от националния омбудсман (на 29.11.2017 г.) и от председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов (на 12.06.2018 г.). Сигналът, препратен от Цветан Цветанов за проверка на строителството на сграда „Златен век“, е получен още на 21.05.2018 г. в Столична община директно от Инициативния комитет. Това писмо на инициативния комитет е изпратено едновременно до президента на Р България, министър председателя, зам.-министър председателя Дончев, министъра на регионалното развитие и благоустройството, главния прокурор, председателя на Народното събрание, председателите на всички парламентарни групи, Постоянната комисия по регионална политика, ръководителя на представителството на ЕК в България и с копие до омбудсман на Р България, кмета на Столична община, главния архитект на Столична община и началника на ДНСК. 

Инициативният комитет и Цветан Цветанов са информирани, че във връзка с получените сигнали за незаконно строителство в общината и други институции, още на 05. 01.2018 г. е извършена проверка от компетентната институция – ДНСК и РДНСК Югозападен район. Столична община е информирана на 30.01.2018 г., че проверката не е установила нарушения по отношение на законосъобразността на издадените строителни книжа. Проверките за изпълнение на строителния процес също са изцяло от компетентността на ДНСК. 

Междувременно от ДНСК обявиха, че от 21 март са започнали проверка на строителните книжа на "Златен век", а резултатите ще са готови другата седмица. Остава неясна причината кое точно налага новата проверка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови