Изложба с уникални експонати от последната Българска антарктическа експедиция (снимки)

OFFNews
31 май 2020 в 12:38 | 2219 |0
проф. Христо Пимпирев За първи път в Националния център за полярни изследвания беше представена изложба за геоложката и биоложката история на Ледения континент от проф. Христо Пимпирев.

В Националния център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев представи уникална изложба, разказваща геоложката и биоложка история на Ледения континент.

Събитието премина без публика, но изложбата ще може да бъде видяна от всички, когато бъде разрешено провеждането на културни събития в Софийския университет.

Експозицията представя образци от различни части на Антарктика. В нея са събрани редките миди-ветрила, полярни морски таралежи, красиви червени и жълти морски звезди и антарктически миди.

Освен живото богатство на Южния океан, сред експонатите са включени и амонити на 150 млн. години, минерали и вкаменени растения, разказващи историята на Земята.

Идеята за колекцията, която се създава за първи път в България, е на доц. Любомир Кендеров и д-р Стефан Велев, членове на Българския антарктически институт, както и на Асоциацията на младите полярни изследователи, които са събрали експонатите при последната си експедиция до Антарктида.

Колекцията ще се развива и допълва, предвидено е да бъде и мобилна за представяне из страната, за да могат повече хора да се докоснат до нея.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !