Изпити по английски език и математика в Софийския университет

OFFNews 09 юни 2019 в 07:16 2771 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Кандидат-студенти се явяват днес на изпити по английски език и математика I в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В университета днес се провежда и събеседване за специалност Музикални медийни технологии и тонрежисура.

Изпитът по английски език започва в 9 часа. Изпитът е писмен и проверява езиковите знания и умения на кандидатите. Той включва диктовка, тест (с 4 компонента) и кратко съчинение. Времетраенето му е общо около 4 часа. Чистото време, необходимо за провеждане на изпита, е около 2 часа и 30 минути.

Диктовката има за цел да провери в каква степен кандидатът възприема и разбира английската реч и владее основите на правописа на езика. Текстът е научно-популярен (250–270 думи) из областта на литературознанието, странознанието, социологията, психологията, историята и др., и не съдържа специализирана терминология. С теста се проверяват знанията на кандидатите по лексика и граматика и уменията им да разбират английски език при четене. С краткото съчинение се проверява способността на кандидата да се изразява писмено на английски език. То е по зададена тема (дава се възможност за избор между две теми ), за която не е необходима теоретична подготовка.

Изпитът по математика I в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва в 14 часа. Изпитът е писмен и от 2016 година форматът му съвпада напълно с този на матурата по математика. Той включва 20 задачи с избираем отговор от 4 възможности; 5 задачи с отворен отговор и 3 задачи с цялостно решение.

Кандидат-студентът излага решенията на задачите в свитъка за решения, като трябва да се стреми да изложи решенията на задачите пълно, кратко и ясно, използвайки въведената в училище математическа символика. Необходимо е решението на всяка задача да съдържа кратки обосновки и обяснения за означенията и въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи.

При решаването на всички задачи се използват знания от различни теми на програмата по математика за задължителна подготовка. Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства.

При провеждането на изпита се допуска използването на химикалки, пишещи синьо, черен молив, линийка, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри.

Единственото разрешено помагало по време на изпита е Справочник по математика за кандидат-студенти, издаден от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски" не по-рано от 2007 г. (с червена корица). Времето за провеждане на изпита е 4 часа.

Конкурсният изпит за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура" се провежда под формата на събеседване, на което кандидат-студентите представят портфолио с медийни реализации в един от посочените варианти и предоставени на стандартен звуконосител или личен лаптоп: аранжименти; звукозаписни проекти; рекламни клипове; ремикси и други. В момента на събеседването се дискутира начинът на изработка, концепцията и изпълнението.

Събеседването започва в 14 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови