Изпити по френски и география пресяват кандидатите за Софийския университет

OFFNews 24 юни 2018 в 06:15 2747 0

С изпити по география и френски език днес ще завърши кампанията на Софийския университет за прием на студенти за предстоящата 2018/2019 академична година.

Изпитът по френски език започва в 9 ч., този по география е с начален час 14.

Конкурсният изпит по френски език е писмен и включва граматическия материал от средното общообразователно училище. Кандидатът трябва да има разширени лексически познания, което предполага допълнителни занимания и четене на оригинална литература, пише в указанията на СУ.

Изпитът се състои от диктовка, превод и комплексен езиков тест. Диктовката има за цел да провери доколко кандидатът правилно възприема френската устна реч и владее френския правопис. За диктовка се подбира художествен или журналистически текст от съвременен френски автор.

С превода от френски на български език се цели да се провери владеенето на лексическия и граматическия материал и умението на кандидата да предаде на правилен български език оригинален френски текст. Подбира се публицистичен или художествен текст от съвременен автор.

Комплексният езиков тест цели да провери до колко кандидатът правилно възприема френската писмена реч, да се проверят граматическите му знания и умения, както и уменията за свободно писмено изразяване на френски език

Кандидатстудентският изпит по география е върху учебния материал от задължителната и профилираната подготовка по География и икономика. Той е писмен, във вид на тест от 100 въпроса, от които 40 са от учебния материал за 9. клас, а останалите 60 – от учебния материал за 10. клас.

Времетраенето на изпита е 3 часа.

Правилните отговори се публикуват на страницата на Софийския университет няколко часа след приключването на изпита.

Тестът съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение.

Всеки въпрос има само един верен отговор от четири възможни отговора, отбелязани в теста с буквите А, Б, В и Г.

Всеки верен отговор носи по 1 точка. Максималният брой точки от теста е 100.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови