Изпитите след VII клас без промяна: в два модула, с общо 150 минути за работа

OFFNews 23 февруари 2018 в 20:50 6841 1

Без промяна във формàта остават изпитите след VII клас, с оценките от които се извършва класирането в гимназиите.

Тестовете за националното външно оценяване по български език и литература и по математика ще включват два модула, показват правилата за тазгодишната кандидатгимназиална кампания, които са записани в проект на МОН за организация на дейностите по приемане на ученици в VIII клас в неспециализираните училища.

Изпитите ще започват в 10 ч.

Първият модул ще продължава 60 минути, вторият – 90. Учениците със специални образователни потребности ще имат с 40 минути повече за всеки модул.

Началото на изпитите за проверка на способностите ще започват в 9 ч. и ще продължават до 5 астрономически часа. Продължителността на изпита по музика ще завиди от индивидуалното изпълнение, но не по-малко от 10 минути на кандидат. По физическо възпитание и спорт той може да продължи до 3 астрономически часа и включва два модула, първият от които е 2 часа.

Отговорният за ръководството, организирането и контролирането на кампанията по прием е съответният началник на Регионалното управление на образование към МОН. В София това е Ваня Кастрева.

Служебните бележки, в които пише къде ученикът трябва да се яви на тест, ще бъдат давани до 16 май. За явяващите се на изпити за проверка на способностите крайната дата е 22 май.

В деня на самия изпит учениците трябва да носят служебната бележка и документ за самоличност, без които няма да могат да влязат в изпитната си зала.

Те ще трябва да заемат местата си в залите до 9:45 часа, като преди това изключат и предадат мобилната техника (телефон, таблет) на квестор в залата.

След като квесторите ги инструктират за правата и задълженията им по време на изпита и изискванията по отношение на запазване на анонимността на изпитната работа, учениците ще трябва да се разпишат под инструктажа и ще получат материалите за първия модул: два хартиени плика (среден и голям) и малко пликче за идентификационната бланка, листове за отговори за двата модула и по 3 (три) листа за чернова, а за изпита по математика - и листа с формули.

След раздаването на материалите за първия модул квесторите ще запишат на дъските в класните стаи началния и крайния час на модула.

Учениците трябва да пишат със синя химикалка и с черен молив. По математика могат да използват и линия, пергел, транспортир, триъгълник, гума, както и да нанасят означения или да правят изчисления по задачите върху теста, както и да използват предоставения лист с формули.

Забранено е използването на коректори, калкулатори, справочници и мобилна комуникационна техника.

Учениците ще могат да излязат от залата не по-рано от 30 минути след началото на изпита, като задължително ще ги придружава квестор.

Тези, които няма да работят по втория модул, могат да си тръгнат, след като приключат работа по първия. Останалите нямат право да напускат залата във времето между двата модула.

Материалите за втория модул ще бъдат донесени в запечатан и подписан от директора и председателя на училищната комисия плик, който ще бъде отворен в залата пред учениците след края на работата по първия модул.

По литература: квестор ще прочете заглавието на текста за преразказ и дидактическата задача, след което ще ги запише на дъската, заедно с непознатите думи, ако има такива.

След това ще пусне запис на текста, за да може учениците да го чуят веднъж, но през това време те нямат право да си водят записки. След края на записа те ще получат текста за преразказ, за да го прочетат, а квесторът ще запише началния и крайния час на модула. След като учениците прочетат втори път текста (в рамките на 15 минути), текстовете за преразказ ще бъдат събрани и учениците ще започнат работа.

По математика след края на първия модул учениците ще получат изпитните материали за втория и ще запишат на дъската началния и крайния час на изпита.

Квесторите ще имат право да отстранят ученик, който пречи на останалите, подсказва или преписва, или пък използва мобилен телефон или друго техническо устройство (калкулатор, таблет и др.), или изнесе от изпитната зала изпитен материал или информация за съдържанието му.

След отстраняването на ученика работата му се анулира и се съставя протокол с подпис на директора на училището и квестор от съответната зала.

Отстранен от първия модул ученик не се допуска до участие във втория.

Ученик трябва да бъде отстранен и ако наруши анонимността, като например постави знак на работата си.

В срок до 5 работни дни след обявяване на резултатите от тестовете учениците в присъствието на родител (настойник) имат право да се запознаят с проверената си и оценена изпитна работа по ред и условия, определени от председателя на областната комисия. Не се разрешава изнасянето, копирането, преснимането или преписването на изпитна работа и на рецензиите/бележките на оценителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5863

1

Babaliuga

24.02 2018 в 14:04

Простотиите в образователния сектор вървят като картечни откоси ... Аха - аха да затихне нещо и пак някой дръпнал спусъка. Изпитния формат няма да го бутат, но на десет други неща са разказали играта.