Изпитите след X клас ще са 90-минутни, МОН публикува модела за тях до края на август

Александра Маркарян 02 август 2019 в 11:30 6935 0

Двата нови изпита след X клас ще бъдат с времетраене по 90 минути, а моделът за всеки от тях ще бъде публикуван от Министерството на образованието и науката в края на месец август.

Това каза в интервю за OFFNews зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Двата изпита - по български език и математика - се въвеждат от предстоящата учебна 2019/2020 г. и десетокласниците ще са първият випуск, който ще се яви на тях.

"След десети клас са планирани изпити по български и математика - отново функционална грамотност и математическа компетентност. Изпитите ще бъдат 90-минутни. Анализират се резултатите от задачите, които бяха апробирани през месец юни, което означава, че до края на август ще публикуваме модел на външното оценяване така, както сме задължени да направим" - каза зам.-министър Михайлова.

Десетокласниците да не се притесняват от тях, призова тя. "Най-ценното на такова външно оценяване е да намериш отговор за себе си на въпроса: "Кое зная и кое - не". Най-малкото, на тях им предстоят две години след това държавни зрелостни изпити", коментира тя.

На въпрос за модела, който ще бъде публикуван в края на месеца, тя обясни, че той ще съдържа типови задачи, няма да представлява стандартен тест.

"Ако се даде стандартен тест, чисто психологически могат да очакват, че точно това ще се падне и, един вид, да се загубят в матрицата. До края на август моделът ще бъде качен - с изискванията, времетраенето, за да няма нещо притеснително."

По-рано през месеца МОН публикува проектографика за разпределението на учебното време идната учебна година, от който стана ясно, че отпадат изпитите по Човекът и природата и Човекът и обществото след четвърти клас. От разговора ни стана ясно, че те не са окончателно премахнати - предстоящата година няма да се проведат, но това не означава, че следващи години министърът няма да поднови националното изпитване по тези два предмета.

"Министърът има право, освен български и математика, да обяви още изпити за национално външно оценяване. Тази година решихме да ограничим броя на изпитите, защото е година, в която следват новости - за първи път ще има национално външно оценяване за десети клас, след четвърти клас ще бъдат по новите учебни програми, нов формат. А и Вие знаете колко често родителите казват: "Много са изпитите!", каза Михайлова и увери, че тази година няма да има изпити по Човекът и природата и Човекът и обществото.

На въпрос дали МОН планира връщането им друга година тя отговори така:

"Нека първо да минат новата учебна година, изпитите, да направим анализите. С оглед резултатите от държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване за последната учебна година, ние сме поискали от регионалните управления на образованието да извършат анализ на резултатите, защото с магическа пръчка резултати не се постигат. За нас е изключително важно да се знае къде всъщност трябва да се наблегне. Анализът е този, който ще отговори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови