Израелски вестник: Вандали поругаха паметник на евреите в България

OFFNews
22 август 2017 в 11:30 | 3527 |1

Вандали поругаха паметник на българските евреи в България, пише днес вестник "Jerusalem Post", като се позовава на Организацията на евреите в България "Шалом". Паметникът на благодарността във Видин осъмнал на 20 август с надписи "Аллах", "Палестина", "Хамас" и изрисувани символи на исляма.


Кметът инж. Огнян Ценков нарече стореното "възмутително и недопустимо деяние" и нареди паметникът да бъде почистен. От своя страна, от "Шалом" благодариха.

"Паметникът ще продължи да бъде символ на братството и дълголетната история между нашите два народа", пише д-р Александър Оскар от "Шалом".

Паметникът е поставен от видински евреи през 2003 г. в знак на благодарност към градската общественост, която не позволява депортирането на своите сънародници от еврейски произход по време на Втората световна война. През 1943 година Българската православна църква, някои политици и много граждани успяха да противостоят на намеренията на нацистите и спасяват около 50 хил. български евреи от депортиране. Догодина еврейската общност в страната ни ще отбележи 75-ата годишнина.neverland

Рейтинг : 14355

22.08 2017 в 11:42 1
+ 3
- 21
Толкова ли са го закъсали откъм новини в Йерусалил, че чак са писали за някакъв си изрисуван паметник, някъде по света...то по принцип през лятото е слаб информационният поток и избояват "новини", които иначе са толкова маловажни и далечни, че в мирно време не биха видели бял свят.

В голяма част от света ги ненавиждат евреите, мразят ги, гледат да ги наранят, а те...надраскан паметник...дори и ако е с цел пропаганда, е слабо.