Извънредна проверка в ТЕЦ 'Република'

OFFNews 12 май 2020 в 14:34 2446 0

Снимка БГНЕС

Извънредна проверка на Топлофикация-Перник започват Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране заради аварията преди дни със скъсана стена на шламохранилището на ТЕЦ-а, която остави жителите на града без топлоподаване, предадоха от енергийното министерство. 

Със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова трябва да бъде проверено техническото състояние и експлоатацията на Трети парогенератор и спомагателните съоръжения към него, както и газовото стопанство на дружеството. 

Резултатите от проверката трябва да са готови до 15 май 2020 г.

Работната група към КЕВР ще провери дали се спазват издадените лицензи за производство на топлинна и електрическа енергия и за пренос на топлинна енергия, също със заповед на председателя на КЕВР Иван Иванов. 

Резултатите от това трябва да станат известни до края на май месец.

Миналата седмица се скъса дигата на шламохранилището, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република". Аварията доведе до отцепването на квартал Калкас и евакуирането на хора. Шламохранилището е изградено на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Последното комплексно разрешително за експлоатацията му е от 2016 г., но "Топлофикация Перник" е продължила да депонира отпадъка си и след това. По данни на РИОСВ за периода 1972-2015 г. в двата сгуроотвала е обезвреден приблизително 26 млн. тона сгуропепелен отпадък. Топлоснабдителното предприятие отделя сгурия, шлака и дънна пепел от котлите до 54 300 тона годишно, пепел от изгаряне на въглища - до 489 000 т/год. и до 57 000 т/год. гипс от работата на сероочистващата инсталация.

Тогава стана ясно, че скъсаната дига е около 5-6 метра.

Малко по-късно беше решено местната Топлофикация да работи на газ.

Проверката на институциите цели възникналият проблем да бъде отстранен в най-кратки срокове, така че топлоподаването в град Перник да се възстанови.

Тази сутрин кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че ТЕЦ "Република" "играе на инат, вие ни затворихте шламохранилище, ние пък няма да подадем вода на перничани". Той добави, че ще търси съдействие от институциите. 

В същото време изпълнителният директор на местната Топлофикация инж. Любомир Спасов каза, че проектантът, който е проектирал шламохранилището в Калкас е заявил, че към момента стената е укрепена много добре и няма опасност от втора авария. Въпреки това държавните институции отказват да се позоват на неговото становище и да позволят на Топлофикация да продължи да го експлоатира докато се разреши и изгради новото шламохранилище.

Според него е нереалистично е да се смята, че ТЕЦ-а ще мине само на газ и ще подсигури адекватно топлоподаване на абонатите си. Той обясни, че още в петък е направен опит да бъде запален 3-ти котел, който е въглищен, но преработен на газ.

Котелът е създаден като придържаща мощност в случай на авария през зимата, да поддържа температурата, за да не замръзват тръбите. Котел номер 3 обаче не е пускан от 2 години и три месеца. При петъчното тестово пускане предпазните клапани не са издържали. До вчера е направен втори пит да бъде пуснат, но след 5 часа работа отново не е издържал. Този път се е повредило уплътнението на барабана. Въпреки това продължават опитите де се пусне трети котел, обясни Спасов.

Но дори и да потегли, в най-оптимистичния вариант, котелът може да захрани температура на водата до 40 градуса в чешмите на перничани. А този минимален резултат ще коства на дружеството неимоверни усилия на месец. "Този котел изцяло на газ гори над 3 000лв. на час", подчерта изпълнителният директор на ТЕЦ "Република".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови