Йорданка Фандъкова: Контролът на влизането в столицата ще бъде много сериозен

OFFNews 18 април 2020 в 12:53 13288 3

Засега няма основания да бъде допълнително ограничавано движението в столицата, обяви пред БНТ кметът Йорданка Фандъкова. От днес започва тестването на 400 шофьори от градския транспорт.

Благодаря на хората, които останаха в София и със своята дисциплина и отговорност допринасят за това да не се затягат мерките в София. Дали ще се затягат те, зависи само от нас. Ако ние сме отговорни, те няма да се затягат и моята грижа е да се спре дотук със затягането на мерките, за да може хората да ходят на работа, да пазаруват, да отидат до аптеката. Организирали сме доста добри възможности за възрастните хора да не излизат от домовете си. В същото време чувам, че има много софиянци в Банско. Защо трябваше да си разменяме вирусите? До скоро Банско беше под карантина. Защо трябваше да си причиняваме това.

Моето притеснение е сериозно във връзка с връщането от цялата страна. Чуваме по морето има много софиянци, които най-вероятно ще тръгнат да се връщат. Искам да предупредя всички. Аз разговарях с министъра на вътрешните работи и с директора на СДВР контролът на влизането също ще бъде много сериозен. И така трябва да бъде.

Със сигурност ще има затруднения при влизането и имам уверението от полицията, че проверките ще бъдат сериозни.

„Имам много активна комуникация с хората през моя фейсбук профил. Благодаря на всички, които ми се доверяват и пишат и задават въпроси. Има всякакви въпроси. Всички случаи са много конкретни. Много е важно на място полицаите да действат стриктно по заповедта, но и когато има въпроси, да се обръщат към своите началници, така че различните казуси да се решават и да няма напрежение. Към днешния ден няма никакво напрежение по КПП-тата“, каза още тя.

„След вчерашното напрежение в кв. „Факултета“ успяха полицаите, моите колеги и кмета на района да успокоят хората. Категорично се противопоставям на всякакъв опит да се политизират, да се провокират хората на етнически признак. Това е недопустимо. Грехота е да се прави това. Нямаше етнически признак при поставянето под карантина на Банско или на село Паничерево. Тук в кварталите „Филиповци“ и „Факултета“, в които има проблеми, има частични ограничения. Няма етнически признаци или нещо подобно. Надявам се да спрат тези опити за провокации и се надявам органите на реда да намерят тези, които правят провокациите.

Целта е да се ограничи разпространението на заразата в кварталите и в града. Днес няма проблеми там. Нещата са спокойни. Целта е да не се събират хората повече от двама, защото това е риск за тях. Единствената цел е опазването на здравето на хората.

Пратила съм максимално много екипи за почистване и дезинфекция. Ежедневно се прави дезинфекция в кв. „Факултета" и „Филиповци“. Чух се с директора на РЗИ сутринта. Продължават тестовете там“, допълни кметът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

2

Диди

18.04 2020 в 19:55

Заприличала е на бостанско плашило, а и поведението и е същото.

4022

1

В тоя ГЕРБ няма ли нормални с глави,а не с какети?