КНСБ: Дългите, а не късите отпуски по болест са с най-голям ръст в последните години

Растат обезщетенията за временна нетрудоспособност сред хората с най-високи доходи

OFFNews 25 ноември 2019 в 12:09 1333 0

Снимка Pixabay

Дългите отпуски по болест - от 15 до 30 дни, а не тези от по няколко дни, са с най-голям ръст през последните години и на тях се дължи нарастването на разходите за обезщетения, показва анализ на КНСБ, цитиран от БНР.

Именно сериозното покачване на тези разходи за периода 2011-2018 г. беше една от причините управляващите да предложат първияj ден от болничните да не се заплаща, за да се намалят злоупотребите.

Според анализа на синдикалните експерти в последните години е налице и увеличение на дела на получателите на обезщетения за временна неработоспособност от хората с най-високи доходи.

Анализът на КНСБ се базира на официалните данни на НОИ. Той показва, че за периода 2014-2018 година близо 60% от общото нарастване на болничните е именно на тези с продължителност от 15 до 30 календарни дни, следвани от тези с продължителност между 8 и 14 дни, техният дял е близо 20%.

Според синдикалните експерти това е основната причина за увеличения брой изплатени дни поради общо заболяване. Броят на хората, ползвали обезщетения за временна неработоспособност от малко над 782 хил. души през 2014 достига близо 900 хил. през 2018 година.

Разходите за болнични растат и заради нарастването на среднодневния размер на обезщетенията, твърдят синдикалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови