КРИБ, АБРО и БФС се обявиха срещу промените в Закона за хазарта

OFFNews 15 май 2018 в 15:15 14974 6

КРИБ, АБРО, Националната лотария и футболният съюз се обявиха в отделни позиции срещу предложението на вицепремиера Валери Симеонов рекламата и продажбата на лотарийни билети да бъдат ограничени по законов ред. 

Сходен законопроект внесе и дясното обединение Демократична България.

Миналата седмица депутатите на Симеонов внесоха в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за хазарта. Проектът предвижда силно ограничаване на пряката и непряка реклама на хазартни игри. Симеонов иска да бъде забранено обявяването на печелившите лица и на размера на техните печалби. Предложението предвижда още лотарийни билети да не могат да се продават навсякъде, а само в лицензирани пунктове, казина и игрални зали. 

Вицепремиерът лансира идеята си преди около месец, а миналата седмица се срещна и с ГЕРБ, и с БСП, за да търси подкрепа за законопроекта си. И двете партии обявиха, че ще подкрепят текстовете в пленарната зала. Няколко дни преди да се срещне с депутатите, Симеонов обяви, че се е срещал с бизнесмена Васил Божков, който участва в собствеността на една от двете големи частни лотарии у нас, но името му беше свързвано и с другата. Тогава председателят на НФСБ разказва, че Божков си тръгнал разочарован след срещата.

"Национална лотария" с подписка в своя защита

Днес от "Национална лотария" обявиха кампания срещу предложението на вицепремиера. Те публикуваха видео, в което лицето на лотарията Захари Бахаров обявява, че "Национална лотария" започва подписка в защита на сегашните правила за хазарта. 

"Определени хора твърдят, че по света билети се продават само в пунктове, казина и игрални зали. Пълна лъжа. В над 148 държави, включително САЩ, Великобритания, Италия и Испания, билети се продават свободно. Рекламата била забранена в повечето държави в Европа. Не е вярно. Рекламата е разрешена в 23 държави в ЕС. Само в България нямало ДДС на лотарията. Няма такова нещо, в целия ЕС от 2006-та хазартът е освободен от ДДС", казва във видеото Бахаров и подчертава, че лотарията е раздала над 1 млрд. и 250 млн лева в печалби.

"Истина е, че лотарията накара хората отново да мечтаят. Сега ние мечтаем политиците да не им отнемат и това", казва още водещият. 

Към видеото бе публикуван и следният апел:

"Скъпи приятели на „Националната лотария“,

Обръщаме се към всички Вас – участници в любимата игра, с апел за подкрепа. Политици искат да ликвидират лотарията, като забранят свободното ѝ разпространение в търговската мрежа, както и рекламата й. Подобни мерки няма нито в Европейския съюз, нито в САЩ.

Освен десетки милиони, които „Национална лотария“ и всички заедно внасяме като данъци в държавната хазна, обществото ще загуби и едно от своите най-популярни и достъпни забавления.

Подпишете се в националната подписка срещу предлаганите законодателни промени!

Да на Лотарията, Не на произвола!"

Големите медии и едрият бизнес обявиха, че промените са вкарани "на тъмно"

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) също се обявиха срещу законопроекта на Симеонов и начина, по които е бил внесен. И двете организации изпратиха свои позиции по темата на премиера Бойко Борисов, до вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, както и до председатели на парламентарни комисии.

От КРИБ заподозряха намеса на "черния сектор" в ограниченията и заявиха готовността си да защитят "българската индустрия и представлявания от нас бизнес от 900 хиляди заети като цяло, от които 177 хиляди заети пряко или косвено в игралния сектор, от законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни нагласи и неясни интереси".

В позицията на конфедерацията на едрия бизнес пише още, че подобни промени са в противоречие с европейските модели на правна уредба на игралната индустрия в държавите от ЕС. "В Европейския съюз този сектор е най-силно регулиран, действащите в момента в България регулации на лотарийните игри са едни от най-строгите в Европейския съюз, а корпорациите, които държавата е лицензирала за тази дейност, са стриктно контролирани от данъчните органи и работят на светло", пише още в позицията на КРИБ.

От АБРО пък искат текстовете да се подложат на обществена дискусия с бизнеса, експерти, медии и с всички, които имат отношение по темата. "Считаме, че е необходимо изготвянето на всеобхватен анализ за очакваните ефекти от промените. Изявяваме готовност да представим предложение, съгласувано с индустрията, за по-детайлна правна рамка, с акцент върху саморегулацията", казват те в позицията си.

"На първо място бихме искали изрично да подчертаем, че настоящото становище няма за цел да коментира взимането на управленски решения в рамките на провежданата държавна политика в областта на хазарта. Същевременно няма как да не посочим, че предложението за нова законова регулация е внесено при грубо нарушение на принципите за откритост и съгласуваност, пропорционалност и стабилност", пише още в позицията на АБРО.

Според тях "прибързаното приемане на неясна редакция на закона" няма да доведе до ползи за обществото. "Ефектът на законопроекта ще е двусмислено тълкуване и прилагане, липса на яснота и предвидимост за лицата, които публикуват, излъчват или разпространяват реклама на хазартни игри. Неясните текстове ще доведат и до недобро осъществяване на надзорните функции на компетентния орган", пишат те в позицията си.

В защитата се включи и футболният съюз, както и футболен клуб "Левски". Те подчертават, че лотариите внасят висок данък в хазната и в същото време заделят немалка част от приходите си за спонсорства на българския спорт, както и за други каузи в културната и социалната сфера. Те призовават управляващите да оттеглят готвените законови промени.

"Щом няма желание да се помогне, нека поне не се пречи, за да има български футбол и утре. Нека не убиваме спорта в България", пишат от ПКФ "Левски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

6

Azarael

15.05 2018 в 18:14

Никога В.Симeонов не ми е бил симпатичен като човек
и политик, но в случая с поетата от него инциатива за
слагането на ограничения върху разпродажбата на тези
индулгенции за "простотията народна," съм напълно
съгласен с него !
За рекламодателите от/АБРО/ и лапачите събрали
се около Голямата перука е "близко до ума че" се
съпротивляват на тази идея, защото начинанието им
бърка директно в джоба, но не знам защо претендират
и тези мерзавци и подлеци от Асоциацията на
индустриалците в България ?
И до там ли са стигнали тези нещастници че да разчитат
на приходите си придобити чрез хазарт и лотария !?
Ще ги питам тогава:
Къде им са финансовите постъпления придобити
от произведената от тях продукция и реализирана
след това на вътрешния или външен пазар . . .

10571

5

Hissarion

15.05 2018 в 17:06

Изпълзяха местните олигарси и техните креатури да си бранят далаверката. Замирише ли на пари, са готови да загробят и родната си майка, но иначе искат държавата да им пази интересите и крякат за криворазбрания си патриотизъм. Тази болест на обществото - хазарта, трябва да се пресече докато е време, само дано не е вече късно. Нечия алчност май пусна духа от бутилката.

10952

3

Мойри

15.05 2018 в 16:06

3 000 000 000 са дали за купуване на талони българите през 2017г. Дайте един социален фонд за подпомагане, закрила, лечение, който има и 1/100 от тези пари. Всеки има право да избира, но вредата не трябва да се рекламира с такава честота и наситеност.

Или е по-важно черепът да си купи трети и четвърти частен самолет?

Ограничения аналогични на тези спрямо алкохола и цигарите.