КЗК забрани на 'Емко' да купи оръжейния завод 'Дунарит'

OFFNews 12 април 2019 в 20:00 5937 1

Снимка Reuters

Емилиян Гебрев.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е дала позволение на фирмата "Емко", която е собственост на Емилиян Гебрев, да закупи производителя на оръжие "Дунарит", предаде "Капитал".

През 2016 г. КЗК позволи на сделката да се състои, но фирмата "Виафот инвестмънт България", която има връзки с Делян Пеевски, обжалва, което доведе до решение на Върховния административен съд, който е накарал антимонополната институция да провери сделката отново.

В мотивите, които са посочени от КЗК сега, но са отсъствали преди 3 години, е и този, че двете компании заедно биха придобили господстващо положение на пазара на оръжие в страната, ако се обединят, въпреки че и двете работят предимно с износ. Според комисията, двете фирми са единствени производители на определени продукти, които при евентуалното обединяване на "Емко" и "Дунарит" ще направи дела им в определеното производство 100%.

Освен това другите оръжейни фирми у нас ще пострадат от сливането на компаниите, посочват от КЗК, но не уточнява как това се отнася до факта, че почти цялото производство на оръжейните компании в България изнасят стоката си навън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови