Кабинетът одобри два договора с Китай за лекарства за COVID-19

OFFNews 03 април 2020 в 11:40 1280 0

Правителството одобри два проекта на договори с Китай за доставка на лекарства в борбата с коронавируса.  

Това стана ясно от извънредно правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Министерството на здравеопазването предстои да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия двата договора. 

Чрез първия договор Министерство на здравеопазването ще закупи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. Това ще струва $582 858, 60.

Вторият договор предвижда България да се закупят 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. на обща стойност $46 200.

Според данните на клинични протоколи се установява, че лекарствените продукти хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при лечението на коронавируса, както и споделения опит от Китай и Италия, както и от Центъра за контрол и превенция на заразните болести – Атланта. 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб е увеличило многократно търсенето на лекарствени продукти, за които има данни, че повлияват положително болните и потискат развитието на вируса.

Всички държави, в това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което заповедта на здравния министър от 20.03.2020 г. забранява износа на лекарствени продукти на хининова основа с цел задоволяване на нуждите на българския пазар.

Договорите ще бъдат подписани във възможно най-кратки срокове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови