Кабинетът отказа да плати разноските на БГ семейство, пътувало до България за паспорт на детето си

OFFNews 08 май 2019 в 13:00 6415 1

Министерският съвет отказа да плати обезщетение за имуществени и неимуществени на българско семейство в Япония, което се наложило да пътува до България, за да извади паспорт на детето си, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Сънародниците ни, пребиваващи в Япония, са поискали издаването на български паспорт за новороденото им дете. Поради техническа невъзможност за издаване на постоянен паспорт, от посолството ни в Токио бил издаден временен паспорт. Въпреки получените уверения, че мисията ни ще се сдобие с необходимата техника за снемане на биометрични данни преди изтичането на срока на валидност на паспорта на детето, както и възможността за издаване на нов временен паспорт отново с валидност от една година, семейството е решило да пътува до България за издаване на постоянен паспорт, допълват от пресслужбата.

Впоследствие, сънародниците ни са завели искова молба по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди срещу Министерския съвет в размер на 5928,55 лв. Тяхната претенция е отхвърлена от Министерският съвет като неоснователна.

Към настоящия момент посолството ни в Токио разполага с всички необходими системи за издаване на български лични документи, уточняват от МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови