Как личният ни живот зависи от обработката на данни – говори специалистът Ива Маринова

OFFNews 21 ноември 2018 в 09:38 6348 0

Средностатистическият човек взима по 35 000 решения на ден, много от тях подсъзнателно, но особено важни са тези, които изискват задълбочено мислене и боравене с важни факти, като например: да си купя жилище или да живея на квартира, или за кого да гласувам на следващите избори? Много скоро подобни въпроси могат да получават отговорите си с помощта на изкуствения интелект, който може да обработи милиарди изречения, за да ни осигури безпристрастна информация, която да ни помогне да направим правилния избор.

Ива се занимава с науката за данните (data science) – това модерно научно направление извлича информация от логически свързани и структурирани данни в конкретна област, за да може да отговори на важни въпроси и да бъде полезна за човека. Професията е интересна комбинация от умения в много области – математическа логика, програмиране и др.

„Въпреки че науката за данните е ново поле за развитие в България, страната ни бързо напредва. Този процес се подпомага и от политиките и проектите, реализирани от Европейския съюз. Такъв проект е „Caspar“ (Combined Automated Semantic Processing Array). Той се реализира от българската компания A Data Pro и е едно от предизвикателствата пред мен“, каза Ива. A Data Pro има над 20-годишно присъствие на световния пазар и съчетава човешкия интелект с последните технологии – компанията е пионер в разработването на услуги с висока добавена стойност. Работата на Ива по „Caspar“ цели да се автоматизира анализът на големи бази от данни, които да станат достъпни и в полза дори и за обикновения човек по света, а резултатите да се постигат само с натискането на едно копче.

„Радвам се да бъда част от кампанията на Европейската комисия #EUandME, защото анализирането на множество данни е част от нашето ежедневие – от избор на образование, през информация за нуждите ни от здравеопазване, до финансовите решения, които взимаме. Въпросите, на които може да отговори един анализатор данни, обхващат наистина всички сфери на живота. Това прави работата изключително динамична и за учудване на много хора – доста интересна“, споделя Ива.

Очаква се до 2030 г. около 200 милиарда устройства, сензори и хора да бъдат взаимосвързани, увеличавайки значително днешните нива от 11 милиарда. Подобен поток на данни и източници без съмнение ще създаде множество възможности във всички сфери на индустриите и обществото и ще се превърне ефективно в двигателя на икономическия растеж.

„Още като дете много обичах да чета книги и смятам, че сега това в голяма степен ми помага да осмислям по-добре големите бази от данни и структурата на текстовете, дори и на непознати езици. Трябва да призная, че анализите никога не са били сред мечтите ми, но стъпка по стъпка технологиите завладяха съзнанието ми, а това, което най-много обичам в работата си, е, че всеки ден научавам по нещо ново и успявам да развия професионалните си умения“, допълва още Ива.

***
Ива Маринова участва в информационната кампания на Европейската комисия #EUandME, чиято цел е да поведе младежите от поколението на хилядолетието на пътешествие в изследване на това, което ЕС прави за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови