Как оцеляват бебетата в дивата природа

OFFNews 01 февруари 2019 в 00:10 2152 0

Снимка Sky Vision

Спомняте ли си Патрик Арий и неговите гигантски кашалоти, мечки гризли и слонове от поредицата "Големи зверове: Последният гигант"? На 3-ти февруари Патрик се завръща с втора част на научнопопулярния сериал - „Живот: Първи стъпки“ по Viasat Nature.

Поредицата разказва за критично важните за оцеляването първи дни на новородените животни, които трябва да научат най-много тъкмо когато са на най-крехка възраст. Природата е измислила гениални начини да им помогне да победят опасностите и да оцелеят.

"Искахме да предадем историята на първите стъпки на животните много лично и директно. Снимахме такива, които раждат едно малко, такива с по няколко и животни с множество бебета. Всички са страшно сладки, но суровата действителност е, че много от тях не оцеляват - казва водещият. - Затова някои раждат по много - да дадат шанс на възможно най-голям брой да оцелеят. Слоновете раждат по едно новородено и влагат години за отглеждането му, а някои костенурки например имат многобройно потомство. Търсят сигурност чрез бройката. На един бряг в Коста Рика видяхме милиони яйца на костенурки. И дори когато лешояди ги нападнаха и почти опустошиха, в един момент лешоядите се заситиха и отлетяха, а някои яйца оцеляха."

Снимки: Viasat Nature

Патрик и екипът му снимали и в Зимбабве - диви кучета. Трябвало да се приближат без превозно средство, за да не ги подплашат, съответно без надеждно прикритие в случай на атака. "Те изглежда миловидни, но са страшно енергични и нападат плячката на глутници. Видяхме как за две-три секунди разфасоваха григан", спомня си биологът.

Следващият проект на Патрик Арий, който също ще видим по Viasat Nature, e "Голямото американско затопляне". В аванс той издава, че проектът е заснет в парка "Йелоустоун", дом на много диви животни. "Поразиха ме крайностите на климата в парка. Когато отидохме за пръв път, беше ледовита зима, трябваха ни снегоходки и внимавахме да не би да ходим върху езеро. Времето омекна и се затопли приятно през пролетта, а през лятото беше толкова знойно, че имаше горски пожари."

Патрик Арий всъщност е завършил молекулярна биология в университета в Бристол, Англия. Науката е неговата страст, а другата са актьорството и театърът. Решава да ги съчетае и така се заема в тв проектите си. "Започнах от най-ниското стъпало. Не познавах никого и заработих като помощник продуцент в Би Би Си", връща се той към началото на кариерата си. - Давах всичко от себе си и когато някой ме попиташе с какво искам да се занимавам, казвах, че искам да съм водещ и диктор. Така, след няколко по-малки ангажимента, получих работа като водещ. Понякога ме питат как съм успял. Честно казано, не знам. Но ако наистина искаш нещо, влагаш в него всичките си усилия и даваш най-доброто.При мен проработи. Дано историята ми послужи за вдъхновение на други", споделя Патрик.

Viasat Nature позволява на природата да разкаже своята вдъхновяваща история – красива и изненадващо истинска.

Завладяващи истории, разказани от хора на мястото на действието, отблизо и лично.

За да гледате Viasat Nature, свържете се с Вашия местен оператор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови