Как се случва обучението от дома

Учебни материали се изпращат през различни платформи, отварят виртуални класни стаи, БНТ2 започва тв уроци от 17 март

Екип на OFFNews 16 март 2020 в 12:04 5781 1

Снимка Pixabay

Ученици и студенти започват обучение от вкъщи официално от днес.

Всяко училище и преподавател трябваше да предложи вариант как да се случва това. Няма унифицирани инструкции. Столичното управление на образованието например призова всеки директор на училище да създаде организация на времето за общуване между учители и ученици - задаване на учебни материали и обратна връзка между тях. Необходимо е да изготвите и да въведете форма за отчитане на ангажираността на педагогическите специалисти (няма унифицирана, всеки да изработи своя), посочват от управлението.

Най-предпочитаният вариант е учебните материали и задачи да се изпращат пред платформата за електронните дневници - Shkolo.bg. Учениците ги попълват и по възможност - връщат на учителя за проверка.

При липса на достъп до интернет учителите обявяват задачите за деня по телефона, а децата ги попълват вкъщи. Родителските групи във фейсбук, вайбър и др. също са предпочитан източник за обмен на материали. Тази сутрин в много училища родителите бяха допуснати до сградите, за да вземат учебните пособия, които обикновено стоят в класните стаи.

Много учители, особено в по-горните класове, създават и виртуални класни стаи в Google или ползват приложения като Viber и Zoom за групови занятия. Така обучението по по-специфичните предмети се извършва в реално време. Раздават се дори задания по рисуване, показват се клипчета.

На изпитание са поставени и родителите, които трябва да съдействат с разясняване на учебния материал. Предизвикателство са например уроците по чужди езици, които не всеки родител владее.

Националната телевизия БНТ обяви, че ще излъчва тв уроци - вижте подробности по-долу.

Междувременно онлайн платформата "Уча се" съобщи, че пуска безплатно съдържание.

Много издателства също предоставят безплатен достъп до електронния вариант на учебниците.

Платформи и приложения, през които може да се провежда обучението:

Shkolo.bg

https://teams.microsoft.com/

Viber

Moodle

Facebook

https://classroom.google.com/

Google hangout meet

Zoom

https://www.liveworksheets.com/

Уча.се

Супер урок: https://www.youtube.com/channel/UCt2S3e2_OaPPQg_CEhNQU0Q

С БНТ на училище

Националната телевизия започва образователната програма "С БНТ на училище" от вторник, 17 март. Тя се разработва съвместно с МОН.

БНТ2 става изцяло образователен канал, който ще бъде насочен към учениците и в помощ на техните семейства и българските учители. Всеки делничен ден - от 9:15 до 12:00 часа и от 13:00 до 16:00 часа, ще бъдат излъчвани видео уроци и образователни клипове за различните класове и възрасти. 

Първите уроци са по български език и литература и математика за учениците в 7. клас. Стартът е утре, 17 март, от 9:15 часа по БНТ2.

В реализирането на инициативата ще се включват и учители от различни класове, които ще представят необходимата информация за уроци, упражнения и самостоятелна работа по български език и литература и математика. Всеки ден програмата ще бъде допълвана, а повторенията и излъчванията по БНТ4 ще помогнат и за децата в чужбина, учещи в неделните училища и прекратили заниманията си заради обявените извънредни мерки.

А какво им коства на учителите тази подготовка? Ето мнението на учителка, изразено в социална мрежа:

"1 ч. посред нощ е. Влизам, за да помогна на колега. Първата публикация, която ми излезе - Учителите от утре ще отбиват номер....
От 12 март не спирам да разговарям с родители непрекъснато, да инсталирам от разстояние платформи, не спирам да правя безброй обучителни дейности как се работи с платформи в дигитална среда. Сега е 1 ч. през нощта, а съм готова само с първия си урок за утре. Ще правя още 3. Дано някой има идея какъв труд е това! Проверила съм домашни във виртуалната класна стая по 3 учебни предмета на почти всичките си ученици и съм дала обратна връзка. Влязох тук, за да съдействам на колега... Нямам време да се ровя и да си "чеша езика". Но това бе първото нещо, което ми излезе. И ме заболя....много.

Утре ще работя с виртуална класна стая в реално време - синхронно, по учебна програма, с междучасия по график. Цяла нощ ще продължа... Нямам право да подведа децата и родителите. Те вярват на учителите.

Моля, който твърди това, да дойде да ми сготви и поошета малко..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови