Как учат децата на критично мислене в елитно училище: Човек не е стъпвал на Луната

OFFNews 17 януари 2019 в 16:17 20793 10

Проблемът с разпространението на абсурдни конспиративни теории и фалшиви новини е бич на всекидневието ни, за който често са обвинявани социалните мрежи. Оказва се обаче, че дори и най-малките ученици и то в елитно столично училище се облъчват с псевдофакти.

В годината, в която светът отбелязва 50 години от първото кацане на Луната, а Китай се похвали, че е стигнал до тъмната страна на земния спътник, учителка от 38-о ОУ "Васил Априлов", което се смята за едно от най-добрите в София, реши да запознае децата с друга теория - че човек никога не е стъпвал на Луната.

Пред "България он ер" началната учителка Лидия Булева бърза да обясни, че твърдението не е нейно. Тя пуска на учениците си два 5-минутни филма, в които експерти обясняват защо не е възможно човек да стъпи на Луната.

"Всъщност не е възможно човек да стъпи на Луната", казва учителката Булева и привежда неоспорими доказателства. - "Аз съм гледала телевизия, чела съм книги, разбира се с предварителното уточнение съм подходила, че не всичко, което го пише в интернет и по вестниците, е вярно."

Учителката посоча и че във филмите, които пуснала на малките деца, експертите изброили редица "доказателства" като силна радиация, слой през който не може да се мине във въздушното пространство (?!?), начина по който падат сенките, това че липсват звезди и т. н. 

Според директорката на 38-о ОУ Мариета Димитрова учителката е искала да разнообрази урока.

"Ние трябва да сме в крак с времето и не да се базираме само на учебника. Защото в учебника е даден само задължителният материал. Ние се стремим да разнообразим този материал. Да го направим интересен. Да учим тези деца на някакво критично мислене", казва директорката Димитрова.

OFFNews изпрати запитване до МОН по повод случая в столичното училище. Все още очакваме отговора на ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

10

nc

21.01 2019 в 14:17

За сведения на "учителката" въздубното пространство за което тя се безпокои е доста тънко. До Луната се стига чрез БЕЗВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО! Според нея това е "сигурно" доказателство, че никой не може да стигне до Луната. Ще се задуши!

4000

9

nc

21.01 2019 в 14:12

Аз се чудех защо децата не могат да смятат когато завършат училище, а те там са ги учили че 2+2=5 и чакат да развият "творческото" си мислене.

6000

7

Танзопен

18.01 2019 в 09:30

Човек НЕ е стъпвал на луната.
Машини да, но не и живо същество от земята.
Астронавти има до околоземна орбита.

Причините са Радиационните пояси на Ван Алън.

Всички други, теории, конспирации, комунисти, либерали, русоф(ил/об)и, америкакноф(ил/об)и или как Кубрик е режисирал "Кацането на Луната" не могат се сравнят с оборването на физиката и биологията. (Може да пообразоват малко коментиращите.)

И още една тема за размисъл: Как пък вече почти 50 (ПЕТДЕСЕТ) години няма ни един "нов" кацнал?! Какви технологии за радиационни защити е имало преди и какви сега?

5610

6

БХМ

17.01 2019 в 18:36

Тия същите, които вярват в конспиративни теории, вярват и в астролози и всякакви баячки.
Не бих желал такъв човек да ме лекува или да ми строи къща, или да учи децата ми. Или да ми проектира леката кола. Или да ме управлява...

11948

5

зора

17.01 2019 в 17:38

Не е лошо (напротив!) учителят да предизвиква дискусия, не просто да си изпее задължителния урок. В случая, обаче, ако жената е искала критично мислене, трябваше да поднесе на децата основната (вярната) версия, също представена с видеоматериал и да им обясни, че има и втора версия, оспорваща основната. Тъй като разбирам, че учениците не са от горен курс (а от малките), по-добре е да си представи основната версия и да им каже, че има разни теории, които я оспорват и без дискусии. А тя е започнала с конспиративната теория?...Иначе е интересно да имам учител, с който да си поспоря- ама това в гимназиалните курсове...малките деца трудно оспорват казаното от учителя- за тях той все още е авторитет.

5863

4

Babaliuga

17.01 2019 в 16:38

Земята е плоска, рептилите са създали хилядолетна конспирация, евреите ни възпират да ползваме свободната енергия, Сорос плаща на Борисов да срива Великата Българска държава.
Адски тъжна история :(