Какво доведе до екокатастрофата на язовир Пчелина?

Тонове риба и водни животни са измрели от 5 септември досега

Ивайла Сопотенска 12 септември 2019 в 14:22 12133 0

Язовир Пчелина (Лобуш) на река Струма е в състояние на екокатастрофа. Тонове риба и водни животни са измрели до момента, алармираха от Централна рибно-опазваща организация (ЦРОО).

Измирането на рибата започва на 5 септември и към 11 септември количествата измрели видове, изхвърлени на бреговете, са огромни, посочиха пред OFFNews природозащитниците от неправителствената организация. Освен бялата риба, която е по-чувствителна към количествата кислород във водата, има измрели сом и лин, както и жаби, раци и охлюви, които са много по-издръжливи при различни условия на средата.

През месец май тази година от ЦРОО подават редица сигнали към РИОСВ-Перник за изпускане на битови и промишлени отпадни води в река Струма. Според Марио Антонов, организатор на ЦРОО, това е и причината, довела до настоящата екокатастрофа.

Измерванията показали намалено съдържание на кислород във водата.

На 10-и септември, на брифинг, от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ съобщават, че причините за измирането са от природни и антропогенни (т.е. от човешка намеса). Директорът на дирекцията инж. Радослав Георгиев посочва като природни причини високата температура на водата, пресъхването на притоците и цъфтежа на фитопланктона. Според него температурата е около 30 градуса на повърхността и в дълбочина между 7–10 метра около 24 градуса, което било неблагоприятно за развитието на рибата.

Колкото до човешкия фактор, инж. Георгиев съобщава, че има издадени разрешителни за заустване на отпадъчни води в река Струма от промишлени предприятия. Друг проблем според директора е, че извършваните доброволни зарибявания на язовира не са били съгласувани и не са по правилата.

Антонов опровергава всички тези твърдения и обвинява РИОСВ и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ в бездействие, което е довело до екокатастрофата.

Според неговите данни температурата на водата, измерена със сонар на организацията на 10.09. между 17 ч. и 18 ч., е 24,7 градуса в повърхностния слой и 21 градуса на дълбочина от 2,5 метра, което по думите му е идеална температура за развитие на рибата.

Видеоклипове на доброволци от организацията от 15 август и 10 септември показват, че язовирът прелива с дебит хиляди литри в секунда, което показва, че явно притокът на свежа вода към водоема е достатъчно голям, а по техните наблюдения цъфтежът на фитопланктона тази година е в рамките на нормалното.

Марио Антонов подчертава, че зарибяването, извършено от ЦРОО, е съгласувано с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и всички необходими документи за произхода и вида на рибата се намират в агенцията. Освен това количеството на пуснатата в язовира риба е 1700 килограма, което за размера на водоема от почти 54 декара и 54 000 000 тона вода е много под капацитета, който може да бъде достигнат. Това също насочва към мисълта, че зарибяването не може да предизвика екокатастрофа в такъв мащаб.

Сега, когато екокатастрофата вече е факт, остава въпросът за намесата на държавата по справянето с нея. От ЦРОО четвърти ден събират и изхвърлят измрялата риба, за да предотвратят развитието на гнилостни процеси от най-голямата зона. Според доброволците представители на нито една държавна институция не са отишли на място, нито са предприели мерки за премахване на мъртвите животни.

Антонов разпространи до медиите официално писмо, изпратено до министъра на Околната среда и водите Нено Димов с искания за оставките на директорите на РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, установяване на предприятията, отговорни за замърсяването и отпускане на субсидия за възстановяването на екосистемата в язовира.

Предстои и пресконференция, където от Централната рибно-опазваща организация ще изложат публично всички свои доказателства в подкрепа на горните твърдения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови