Какво не знаем за Витошката гора

Рени Петрова 10 декември 2019 в 07:13 4179 0

Снимка Парк "Витоша"

Природен парк "Витоша" е първият в България и на Балканския полуостров. В него се намират много паметници на културата - археологически, исторически, архитектурни, художествени, както и има манастири, и църкви. Площта му е увеличена до днешните 27 079 хектара. Именно там е най-дългата пещера в България - "Духлата", с дължина около 17,5 км, със седем основни нива и в която текат 6 подземни реки.

Документи показват, че допреди няколко века Витоша е била покрита с останки от непроходимата Magna silva bulgarorum (Великата гора на българите), а заради продължителната защита на природата на Витоша, днес София е единствената европейска столица, по границите на която се срещат мечката, вълкът и дивата коза. 

От Дирекцията на природен парк "Витоша" тази година са създали проект "Тайните на Витошката гора", подкрепен от дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш", с който да допринесат за опазването на горите на Витоша и да популяризират тяхната роля и ценност сред децата.

Проектът е разделен на три етапа. Първият е осигуряване на фиданки от петтичинкова върба и тис - видове, които са част от Червената книга на България, които да бъдат засадени на Витоша. Втората цел е закупуване на феромонови уволители и поставянето им във вече положени капани, с които да се ограничи популацията и щетите от бръмбъра корояд-типограф, който е основният виновник за загиването на смърчовата гора. 

Третата част от проекта е да се събуди любопитството на децата към горите ни, като се организират разнообразни лесовъдски игри.

Нужните средства за всичко това са 5000 лв., като те ще бъдат използвани само за материали. 

Поставили сме 50 феромонови уловители, като самите феромони трябва да се закупят - те са консуматив. Имаме доста доброволци, които, закупувайки тези капани, са ги поставили. Помощта ни е необходима само за тези феромони, като те ще бъдат поставени от доброволци и от нашите експерти, а трудът им няма да се заплаща, заяви пред репортер на OFFNews Галя Хаджиева, главен експерт по връзки с обществеността към ДПП "Витоша". 

Дирекцията на природния парк е кандидатствала по проект за околна среда през 2001 година, по-късно - и по оперативни програми, чрез които са извършени редица мерки за ограничаването на развитието на корояда - типограх, сподели експертът. Не става само с поставянето на капани, тези уловители са само част от мерките, с които да ограничаваме корояда, категорична е Галя Хаджиева.

Тя разказа пред OFFNews, че за да дадат възможност на децата да опознаят Витошката гора, лесовъди от ДПП „Витоша“ обикалят училищата и провеждат забавни игри, като прилагат методите на горската педагогика. С това те целят да помогнат на учениците да се докоснат до тайните на гората.

"Наши колеги ходят в училищата при един или два класа, за да занимават децата в рамките на около час и половина, като им разказват за летуването. Дейностите, които извършват доброволците и експертите за ученици са напълно безплатни и безвъзмездни", подчерта тя.

Самите фиданки, които са нужни за тиса и петтичинковата върба са, за да се увеличи тяхното находище. Има ги, просто искаме да ги увеличим, заяви г-жа Хаджиева. 

Снимка: Парк "Витоша"

Помощта на Райфайзенбанк в рамките на дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“ е и финансова. Към всяко дарение от служителите ѝ за проекта, банката ще добави определена сума. Ако дарението е 10 лв. и повече, банката ще добавя по 100 лв., ако е от 5 до 9,99 лв., сумата е 50 лв. при дарение от лев до 4,99 лв., банката ще добавя по 20 лв.

Снимка: Парк "Витоша"

С предишния проект на дирекцията - "Витоша - достъпна за всички", подкрепен от Райфайзенбанк за 2017 година, алеята за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в местността Игликина поляна е обогатена с нова площадка, на която са монтирани детска люлка за деца с физически увреждания, комбинирано детско съоръжение и информационно табло. 

Ако желаете да подкрепите каузата, може да допринесете за реализацията на проекта, като дарите на:

Получател/Титуляр: Природен парк Витоша

IBAN: BG89TTBB94003121040423

BIC: TTBBBGSF

При банка: Експрес банк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Може да дарите и с дебитна карта или с Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови