Към 12 ч: Нивата на серен диосид в Перник са в норма, безопасно е да се излиза

Мая Младенова 15 януари 2020 в 13:39 2202 0

Снимка БГНЕС

Нивата на серен диоксид в Перник вече са безопасни, към 12 ч те са в норма, съобщиха за OFFNews от РИОСВ-Перник.

Отпада издадената по-рано от екоинспекцията препоръка да не се излиза от домовете и от работните помещения.

Припомняме, че наднормени нива на серен диоксид бяха регистрирани рано тази сутрин в града, като най-високи са били те около 7 часа. РИОСВ излезе със съобщение до гражданите и медиите и предупреди рисковите групи - деца, възрастни хора и хора с респираторни заболявания - да останат на закрито, да не отварят прозорците си, а часовете по физическо възпитание да се провеждат на закрито.

По първоначална информация причина за замърсяването са неблагоприятните метеорологични условия, работата на местния ТЕЦ и битовото отопление.

Нивата на серен диоксид са започнали да се покачват над нормата към 4 ч тази сутрин и са се задържали над норма до 11 ч. Засечени са от контролни станции, разположени в централната част на града. Пикът е бил около 7 сутринта, когато са измерени 999,13 мкг/кум.б. В 12 ч вече са 305 мкг/куб. м. Тази стойност е под опасните нива, за каквито се приемат тези над 350 мкг/куб.м. Това обясни пред OFFNews директорът на Дирекция „Контрол и превантивна дейност“ към РИОСВ-Перник Аделина Стоянова. Правилата изискват след три поредни часа с нива на замърсяване над нормата населението да бъде информирано. Според експерта водещата причина са неблагоприятните климатични условия - безветрието и гъстата мъгла. Те не са позволили на серния диоксид, който се отделя при горвини процеси в бита и промишлеността, да се разсее, обясни Аделина Стоянова. Извършена е и проверка в ТЕЦ-а в Перник. Не са констатирани нарушения, няма превишение при нивата на отделения серен диоксид там и не са ползвани неразрешени горива, уточни експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews