Камера засне как баща насилствено взема дете от майката

Ирина Евгениева 31 юли 2020 в 14:19 7636 2

Шокиращи кадри от охранителна камера бяха разпространени в социалната мрежа Фейсбук. Те са качени от майка на две малки момичета.  

На видеоклипа се вижда как две жени, майка и баба, и малко дете излизат през външна порта на жилищна сграда, но в същия момент към тях се втурва мъж, който се опитва да отнеме детето. Следват писъци, след което мъжът успява да отнеме малкото от жената. 

Майката разказва, че от две години и половина върху нея и малолетните ѝ деца се упражнява домашно насилие от бившия ѝ съпруг и неговото семейство. 

Тя твърди, че вчера мъжът е взел тригодишното им дете и добавя, че съдът е предоставил родителските права на нея. В същото време бившият ѝ съпруг не ѝ позволявал да се вижда и с по-голямата им дъщеря, която е на 4 г. 

Случката се разиграва на 30 юли, четвъртък, в 8:35 ч, според данните от охранителната камера. 

"От две години и половина върху мен и моите малолетни деца се упражнява домашно насилие от бившия ми съпруг ... и неговото семейство, без реакция от нито една институция", пише жената. Тя добавя, че вчера той и друг мъж са "отвлекли" тригодишната ми дъщеря и добавя, а от два месеца бащата държи другата им дъщеря, на 4 години.

OFFNews опита да се свърже с бащата, чието име е цитирано в социалните мрежи, но за момента без успех. Редакцията е готова да предостави и неговата гледна точка.

Междувременно стана ясно, че Агенцията за закрила на детето се е самосезирала по случая.

Оттам обясниха пред OFFNews, че още вчера бащата е отишъл доброволно в полицейско управление и заедно с майката е подписал протокол за предаване на детето. В момента то се намира при семейството на бащата. Към този момент бащата е бил в правото си да е с детето според графика, утвърден от съда. От ДАЗД обаче коментираха, че този начин на вземане на детето е "брутален". 

Сигнали до момента към тях не са подавани. Такива е имало до социалните. 

Дали по-голямото дете е отнето от майката и дали е държано незаконно при семейството на бащата, следва да каже прокуратурата, допълниха от агенцията.

От Социалната служба в Елин Пелин коментираха пред OFFNews, че не могат да дадат информация от случая пред медиите, тъй като тя е от личен характер.

ДАЗД: Все по-често децата попадат в клопката на родителските войни

Държавната агенция за закрила на детето разпространи по-късно позиция по случая: В нея се посочва:

"Държавната агенция за закрила на детето се самосезира за видео в социална мрежа, в което баща отнема детето си насила от майката. Клипът е качен тази сутрин в личния профил на майката във фейсбук, се казва в съобщение от агенцията, разпространено до медиите.

По нейни думи от две години и половина върху нея и двете и малки деца се упражнява домашно насилие от бившия и съпруг и неговото семейство.

Записът на видеото показва, как на 30.07.2020 г. в 8:30 ч. сутринта, докато жената тръгва за рехабилитация с дъщеря си, която се възстановява след инцидент, е нападната пред дома си от бащата на тригодишното дете, който го отвлича. Майката пише още, че родителските права са предоставени на нея, а от два месеца той държи и другата им дъщеря (4 г.), без тя да има право да я вижда. Същата е заявява, че от страна на конкретни служители от отдела за закрила на детето са съставяни документи с невярно съдържание, както и че е проявявано многократно грубо и арогантно отношение към нея. Посочила е, че между двамата родители е налице сериозен конфликт, както и редица примери, които показват неглижиране на детските потребности от страна на бащата.

ДАЗД своевременно реагира по случая и незабавно уведоми отдел "Закрила на детето" и началника на Районното полицейско управление по местоживеене на детето. Сигнализирана е и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"с искане клипът да бъде премахнат от социалните мрежи, тъй като съдържа лични данни за детето и засяга неговите права и интереси.

След инцидента бащата доброволно се е явил полицията, където заедно с майката са подписали протокол за предаване на детето по определения им режим за контакти през лятото.

"Все по-често децата попадат в клопката на родителските войни. Но как би могло едно дете да избере между майка си и баща си? Всяко дете обича посвоему и двамата си родители. Точно в тези тежки моменти те следва да показват двойно повече обичта към децата си, да са тяхна опора и да ги успокояват, че ще се грижат за тях независимо дали живеят заедно в един дом или не. Умолявам родителите да бъдат толерантни един към друг в ситуация на раздяла помежду си.", апелира д-р Елеонора Лилова – председател на ДАЗД.

По инициатива на Държавната агенция за закрила на детето в партньорство с Агенция за социално подпомагане, чиито структури са отделите за закрила на детето, се актуализира методическото ръководство за работа по случаи на деца, въвлечени в спорове между родителите и в риск от родителско отчуждение. Неговата цел е да укаже на специалистите от отделите за закрила на детето към конкретните стъпки за действие в случаите на родителско отчуждение чрез навременна оценка и действия за предотвратяването му, чрез ефективни подходи, насочени както към самото дете и неговите родители, така и към цялата социална и правна мрежа около семейството."

По причините, цитирани по-горе от ДАЗД, OFFNews не публикува клипа.

Малко по-късно днес МВР също обяви, че в последните месеци неколкократно е реагирало на сигнали на двамата родители, а по случая от 30 юли е съдействала на социалните за предаването на детето. Ето какво съобщават от полицията:

Към 8.39 часа на 30 юли в РУ - Елин Пелин е получен сигнал за възникнал скандал на бул. „Новоселци“, последван от още две съобщения – първото за отказ на майка да предаде детето на бащата съгласно съдебно решение, а второто – от самата майка, че бившият й съпруг отвлича детето им. Междувременно тя пуска и клип в социалните мрежи.

Незабавно на адреса са изпратени полицейски служители. Пред униформените жената обяснила, че бившият й съпруг е отнел дъщеря им, ударил я е, после предал детето на свой роднина, който се отправил към поликлиниката. Бащата на тъжителката ги последвал, но не успял да вземе внучката си.

За изясняване на казуса, родителите на жената били поканени в районното управление, а към 8.50 часа бащата се явил в полицията заедно с детето, за което веднага била уведомена майката.

Полицейските служители оказали и съдействие на държавен съдебен изпълнител, от когото е изготвен протокол, а в присъствието на служители на Дирекция „Социално подпомагане“ детето е предадено на бащата. От родителите и роднината на бащата са снети сведения и съставени предупредителни протоколи по чл. 65 от ЗМВР.

От РУ - Елин Пелин уточняват, че през последните месеци униформените неколкократно са оказвали съдействие във връзка с подадени жалби от всеки от двамата родители за неизпълнение на съдебни решения.

По случая е образувана проверка, докладвана в Районна прокуратура - Елин Пелин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2100

2

гоуемио

31.07 2020 в 15:43

Жълти спекулации!!! Никой не знае всички факти и обстоятелства около случая.

12021

1

bls

31.07 2020 в 14:31

Видеото е тежко за гледане. От друга страна бащата е имал право да бъде с детето - въпреки това не знам за нормален баща който може по такъв начин да вземе детето, причинявайки му подобен стрес и потенциална травма. Следва да се провери дали майката спазва графиците определени от съда. Да не се окаже, че тормозът е психически от страна на майката и семейството и срещу бащата, който в един момент примерно не е издържал. Не го оневинявам - просто следва да се вземат предвид всички факти.