Кампанията 'Детство без решетки' се бори за правата на малолетните нарушители

Йоанна Димитрова 12 октомври 2017 в 14:13 2381 0

Пред Народния театър „Иван Вазов“ в столицата бе поставена арт инсталация, която е част от кампанията „Детство без решетки“. Целта е да се привлече вниманието на обществото и държавните институции към проблема с малолетните и непълнолетните деца с „противообществени прояви“. Инициативата е организирана от Българския хелзинкски комитет, Националната мрежа за децата и Институтът по социални дейности.

Според действащия в момента закон деца, които просят или крадат заради бедност в семейството или защото са били принудени да го правят от трети лица, се третират като престъпници и са допълнително наказвани от закона за тежката си съдба.

Целта на тази кампания е да се приеме нов закон за детското правосъдие, тъй като сегашният закон е създаден преди 60 години и до днес са правени само незначителни промени. Други изисквания са да се закрият интернатите и да се създадат специализирани детски съдилища със специално обучени професионалисти – полицаи, следователи, прокурори, социални работници. Важна промяна е да се създадат и програми за превенция, подкрепа и реинтеграция на децата.

„Тази инсталация е още един начин да привлечем вниманието на отговорните институции, от които зависи приемането на новия закон, тъй като усещаме голяма съпротива от Социалното министерство и Министерството на вътрешните работи. В нашето общество битува представата, че наказанието и санкцията са решение на всичко. Законодателството трябва да се отнася с децата като с деца и с тях трябва да работят специалисти“, заяви Диляна Славкова, програмен координатор „Правосъдие и насилие“ в Националната мрежа за децата.

„Омбудсманът Мая Манолова също е участва в осъществяването на реформата. Изследвания от кабинета й показват, че децата, затворени в интернати, не получават образование, нямат достъп до здравеопазване, битовите условия са под всякаква критика. Често тези заведения са далеч от населените места и персоналът не може да получи помощ, докато децата се нуждаят от комплексна подкрепа“, добави още Славкова.

Една от промените ще изисква тези интернати да бъдат затворени и да бъдат създадени центрове за възпитателен надзор, в които ще влизат само деца със сериозни противообществени прояви. Те ще бъдат в населени места, в тях ще бъдат настанявани до 10, а не както е сега – по 50 деца и ще бъдат близо до учебни заведения, където ще могат да се обучават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови