Каракачанов се поклони пред паметника на полк. Борис Дрангов в Скопие

OFFNews 06 май 2019 в 20:51 3156 0

Снимка МО - Пресцентър

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се поклони пред паметта на големия български родолюбец, военачалник и военен педагог полковник Борис Дрангов, поднасяйки венец на паметника му в Скопие. На събитието присъства и посланикъ на България в Северна Македония Ангел Ангелов.

Пред журналисти Каракачанов подчерта, че всеки български политик, дипломат, както и всеки българин, трябва да помни и почита паметта на българските военнослужещи, загинали за освобождението и обединението на българския народ. Всеки, дошъл в Скопие, би могъл да се отбие на семейната гробница на рода Дрангови в гробището Бутел, за да засвидетелства уважението си към един офицер, който е станал пример за смелост, родолюбие, както и грижа за българския войник, за неговата подготовка, обучение и осигуряване. По тази причина полковник Дрангов е бил много обичан от обикновените хора и ние можем само да се поучим от неговото внимание към обикновения войник, припомни министър Каракачанов, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната. Той подчерта и голямата любов към Родината на българския офицер, загинал през май 1917 г. на Завоя на река Черна в сраженията по време на Първата световна война.

Скопие е родният град на полковник Борис Дрангов. Той е бил и началник на т. нар. Скопска школа за запасни офицери, която през 1916 и 1917 година възпитава и обучава десетки достойни български граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови