Каролев: Не съм поставян под карантина. Следователно - няма как да ме обвиняват, че съм я нарушил

OFFNews 30 март 2020 в 22:01 5850 1

Снимка Facebook

Икономистът Владимир Каролев коментира във Facebook скорошния си арест, като написа, че "някои хора (да, не много) продължават да ме обвиняват, че съм бил нарушил карантина".

"Такива са и заглавията в повечето медийни отразявания на ареста ми за около 22 часа на 24 март. Поради което заявявам следното и моля медиите, които са написали, че съм нарушител на карантина, да отразят моето заявление", пише икономистът.

Той обяснява, че не е бил поставен под карантина след завръщането си от 24-часово пътуване до Лондон на 10-11 март, където е бил поканен на "важна среща в офиса на Европейската Банка за Възстановяване и Развитие във връзка с инвестиция на ЕБВР в българска компания с близо 2000 служители".

На 11 март нямаше закон за извънредно положение, нито Великобритания е била в списъка на държави, за които се изисква поставяне под карантина при завръщане в България, пише той.

Поради факта, че не е нарушил карантина, няма и обвинение от Софийска районна прокуратура за нарушение на карантина, твърди Каролев и призовава, "ако някой от вас не вярва на моите думи и иска да разбере дали лъжа или не, моля да се обърне към СРП".

На 24 март икономистът беше задържан в Разлог за нарушаване на блокадите. Тогава той заяви, че не е нарушил нито един закон и ще съди държавата в Страсбург. 

Ден по-късно Каролев беше освободен срещу паричната гаранция от 50 000 лв. Повдигнати са му две обвинениея - за нарушаване на карантината (предприел пътуване до друга област, без то да има характера на неотложност в нарушение на заповед РД-01-143/20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването) и за заблуждаващи публикации в социалните мрежи, в които се обяснява, че мерките срещу епидемията са безплодни. 

Публикуваме пълния текст на позицията без редакторска намеса:

Както знаете, фейсбук стената ми е напълно отворена и всеки може да пише на нея и да ми пише на лични. И някои хора (да, не много) продължават да ме обвиняват, че съм бил нарушил карантина. Такива са и заглавията в повечето медийни отразявания на ареста ми за около 22 часа на 24 март. Поради което заявявам следното и моля медиите, които са написали, че съм нарушител на карантина, да отразят моето заявление.

Не съм бил поставен под карантина след завръщането ми от 24-часово пътуване до Лондон на 10/11 март 2020, където бях поканен на важна среща в офиса на Европейската Банка за Възстановяване и Развитие във връзка с инвестиция на ЕБВР в българска компания с близо 2000 служители. На 11 март нямаше закон за извънредно положение, нито Великобритания е била в списък на държави, за които се изисква поставяне под карантина при завръщане в България. Поради факта, че не съм нарушил карантина, нямам и обвинение от СРП за нарушение на карантина. Ако някой от вас не вярва на моите думи и иска да разбере дали лъжа или не, моля да се обърне към СРП. I rest my case.

Хубава седмица! Тези от вас, които са здрави и имат работа, вършете си работата при стриктно спазване на правилата за дистанциране и дезинфектиране. И особено внимателни да бъдат хората с хронични болести, защото малко неща са доказани за този вирус, но едно е напълно ясно - около 99% от починалите по света, които са имали COVID-19, са имали една или повече хронични болести. И за разведряване една типична английска шега:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови