Километрични колони с блокирани българи между Австрия и Унгария. Прибират се сезонни работници от Алпите

Мая Младенова 18 март 2020 в 08:55 3284 0

Десетки километри колона от автомобили и ТИР-ове с българи и румънци са струпани на границата между Автсрия и Унгария в този час, сигнализира читател на OFFNews.

Граничните власти са пропуснали част от колоната в посока Унгария, но повечето коли още са блокирани на границата. 

Девет часа ми отне да се придвижа дотук, а имам 5 км до границата. Назад има сигурно 30 км опашка, описа ситуацията читателят ни, който пожела да запази анонимност.

Става въпроса за един от двата гранични пункта между двете държави - Никелсдорф–Хагешхалом. Засега не разполагаме с информация дали такова струпване има и на другия пункт.

Колоната от автомобили е с номера от различни западноевропейски държави, но в тях пътуват българи и румънци. Те са основният обслужващ персонал в алпийските ски курорти, много от които затвориха заради епидемията от Covid-19. Тъй като сезонните работници нощуват в хотелите, сега те са останали без подслон и са принудени да се върнат в България, разказа още очевидецът, който е пътувал в командировка.

Към 1:40 ч тази сутрин МВнР съобщи, че австрийско-унгарската граница е била отворена в посока България, за да бъдат пропуснати автомобили и автобуси на наши сънародници и граждани на Румъния.

Министър Екатерина Захариева е разговаряла с унгарския си колега Петер Сиярто на 16 и 17 март и е получила уверение, че българските автомобили и автобуси ще бъдат пропуснати. Ще бъде осигурен кортеж през Унгария и Румъния, за да могат нашите сънародници да се приберат. 

Унгария затвори границите си като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови