Климатиците ще се махат само от фасадите на сгради-паметници на културата в София

OFFNews 17 май 2019 в 13:47 4484 1

Направление “Архитектура и градоустройство” на Столична община предлага за обсъждане стандарт, който да определя местата на климатиците на сградите в различните зони на града, съобщи Столична община. 

Местата на монтажа им и поставянето на специални решетки пред тях имат за цел да уеднаквят визията на фасадите. Предлага се премахване на климатиците единствено от сгради-паметници на културата.

Системата от стандарти ще обхване различни елементи на градския дизайн на сгради, улици, пешеходни и зелени пространства. При инвестиционни проекти и проекти за ремонти ще бъдат предписвани още и цветови гами за фасадите, тип фасадно осветление, вид на тентите, местата за реклама, както и видове настилки, стълбове, пейки, кошчета и т.н.

Системата от стандарти за елементи на градския дизайн ще се въвежда поетапно като част от Наредбата за градската среда, която е публикувана на сайта на НАГ за обществено обсъждане. 

Като пилотен проект до момента са изработени стандарти за фасадите по ул. “Граф Игнатиев”, ул. “Шести септември” и ул. “Шишман”, които ще бъдат обсъдени с гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!