Клуб на гражданския стопаджия

OFFNews 31 юли 2020 в 17:28 2933 0

Напоследък много се говори за това кой какво право има, дали като упражняваш гарантираните ти от конституцията права на мирни събирания и сдружаване, не „нарушаваш“ чужди права и все подобни мисли за гражданската активност и какво всъщност включва тя.

Затова и Български център за нестопанско право реши да подкрепи създаването на Клуб, в който да се включат млади хора в граждански разговори за всички онези неща, които са ни важни - за да се чувстваме добре тук, където сме, за хуманизма, за това, което ни свързва и което ни разделя, за измеренията на легитимното и легалното, за активизма. Членове на Клуба могат да бъдат млади хора с идеи и желание за разговор, но срещите са отворени и за всички онези, които се чувстват млади.

Главният гражданин, който модерира разговорите, е Венелин Стойчев, социолог, изследовател, писател, с безкраен заряд и готовност за строене на мостовете на гражданското общество. Той подготви и първата среща на Клуба с писателя, журналист и активист Иво Иванов.

„Множество разделителни линии се прокарват помежду ни – истината е, че всички сме хора.“

Как да не сме податливи? – „Да се опрем на хуманизма – това, което е обединяващо. Това е екзистенциално състояние. Аз искам да намеря пътеката, която ни обединява. Да престанем да викаме и да започнем да говорим, да се вслушваме един в друг“, сподели личната си позиция Иво Иванов и отправи послание към участниците в Клуба на гражданския стопаджия.

„Мисията на този клуб е много важна – можем да се самоорганизираме, и то на базата на човешкото в себе си. [...] Да намерим хуманизма в себе си. Политическите ни мнения не трябва да надхвърлят човешкото в нас. Да се вслушваме и да проявяваме толерантност независимо колко крайни са чуждите мнения.“

С много емоция Иво разказа три истории, за да ни докаже, че:

- Няма малък активизъм. Дори и най-малкото организационно усилие, може да се превърне в лавинообразно движение.

- Възможностите да променим света са навсякъде около нас.

- Човешкото е у всеки от нас и то е онова, за което трябва да се захванем, за да се обединим.

Можете да чуете историите в записа от срещата.

А тук запишете имейла си, ако искате да получите покана за следващата среща в Клуба на гражданския стопаджия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови