Клубове по интереси в училищата от февруари

OFFNews 15 януари 2019 в 11:27 5985 0

Снимка МОН

От началото на втория срок започва провеждането на извънкласни дейности по интереси за ученици от цялата страна. От февруари училищата ще могат да организират клубове по интереси заедно с центровете за подкрепа на личностното развитие и общинските детски комплекси, каза в Средец министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещение на извънкласни форми в областта на предприемачеството, изкуствата и екологията.

За тези занимания бяха осигурени 25 млн. лева от държавния бюджет.

Министърът съветва учениците да се насочат към математика и природни науки. За да стимулират това, 40% от училищните клубове по интереси ще са в направленията информационни технологии, математика, природни и инженерни науки. Останалите могат да са в други сфери спрямо предпочитанията на децата. В момента те се обобщават от училищата.

„По една група ще трябва да се ръководи от външни специалисти от центрове за подкрепа на личностно развитие, спортни клубове, читалища, музеи и др. 10% от средствата за извънкласни дейности ще остават в общините и с тях ще се финансират междуучилищни прояви. Общините трябва да направят списък с такива“, обясни Вълчев.

Клубовете ще помогнат да се интегрират децата и родителите в учебния процес, образователните институции да си сътрудничат и да има ранно кариерно ориентиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови