Kметът и главният архитект на София подкрепят идеята за градини на партера

OFFNews 27 май 2020 в 18:59 7604 0

Снимка СО

Кметът Йорданка Фандъкова инспектира строежа на новата детска градина в Нови Искър.

Главният архитект на столицата Здравко Здравко се обяви в подкрепа на идеята за разполагане на детски градини в партерните етажи на други сгради. Тази идея бе лансирана по-рано като стратегия за справяне с недостига на места и сгради за настаняване на всички деца в София.

„Много е важно да се намери правилното решение на разполагане на детските градини в партерните етажи на съответните сгради, защото подобни примери има в цяла Европа. Детски градини по подобен начин функционират при спазване на свободно дворно място, при спазване на съответните нормативни изисквания", каза арх. Здравков, цитиран от агенция "Фокус", при проверка на строеж на нова детска градина в Нови Искър.

"Представете си една детска градина в един урбанизиран квартал как може да намерим подобна площ като тази в Нови Искър. При условие, че след 90-те се проведе в голяма степен реституция на земеделски земи и терените, които бяха определени за детски градини и училища вече са частна собственост. Изключително е трудна битката за тези терени обратно от страна Столична община. Като частните инвеститори обикновено не държат да изграждат детска градина“, подчерта Здравков.

Той посочи, че все по-малко са свободните терени в града и много е трудно се да намери правилното място за разполагане на нова детска градина. „В тази връзка се предприеха промени на нормативно ниво, така че не само да осигурим по-големи дворове, но и да предприемем една промяна в посока необходимите площи за децата“, обясни той.

„В момента действащата нормативна уредба задължава всички тези жилищни групи да бъдат на 15 метра отстояние регулация, а другите технически помещения съответно на пет или осем. Това избутва сградата в центъра на съответния парцел и реално унищожава площадките, на които децата могат да играят“, каза арх. Здравков.

Кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че в момента се изграждат 10 детски градини и предстои да започне строителство на още две. През тази година близо 30 млн. лв. са предвидени в общинския бюджет за инвестициите в строителство на детски градини и училищни сгради. 

Новите детски градини са в различни райони на града – Люлин, Подуяне, Красно село, Овча купел, Витоша, Илинден, Изгрев. Предстои да започне изграждането на нови детски градини в районите Студентски и Триадица.

Фандъкова също посочи, че общината предлага промени в два нормативни документи, с които да бъдат облекчени условията за строителство на детски градини. Целта е сградите да могат да се ползват по-пълноценно, а ясли и градини да могат да се изграждат в части от сгради.

С тези предложения ще се даде възможност детски градини да се строят на партерни и/или първи етажи в жилищни сгради. Бизнесът поставя въпроса и е готов да инвестира в детски градини при спазване на правилата, така че да бъде здравословно за децата, каза кметът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови