Кметът на Босилеград бойкотира паметна плоча за убитите българи през 1917 г.

ОFFNews 16 май 2017 в 17:16 8295 2

Снимка www.btvnovinite.bg

Български политически скандал избухна на сръбска територия, правейки българо-сръбските отношения още по-неясни. Кметът на Босилеград, който е българин, бойкотира първото официално отбелязване на палежа на града от сърбите преди 100 години, когато 37 българи са убити, предава на бТВ.

Един от малкото оцелели паметници, които напомнят за случилото се, е надгробен паметник на местен учител. Затова местните решават да издигнат нова паметна плоча с имената на загиналите българи. 

На откриването и обаче не присъства кмета на града. Той отказва и да посети всички мероприятия, свързани с трагичната дата. 

Официално преговорите за паметната плоча с местната власт досега води консулът ни в Ниш Едвин Сугарев.

„Кметът беше категоричен, че няма да участва в нито едно от мероприятията. По същия начин даде уклончив отговор и мълчалив отказ да се постави паметната плоча”, каза Сугарев.

В същото време екипът на телевизията го намира по анцуг. 

На отговора защо не е дошъл на откриването на паметната плоча на сънародниците си, той отговаря - "Не съм бил поканен".

„Паметната плоча не зависи от мен. Пуснали сме протестна нота до посланика и до президентството”, каза кметът на Босилеград и лидер на българското малцинство Владимир Захариев.

Задно с кмета, никакви официални лица от страна на Сърбия не дойдоха на откриването, на което присъства вицепрезидентът Илияна Йотова. 

От там тя заяви, че България внимателно следи преговорите на Сърбия с Евросъюза по отношение на правата и свободите на малцинствата.

„Официалните власти трябва да знаят, че тук има малцинства със свои права и те са длъжни да ги спазват и гарантират”, каза Йотова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови